Танцювальний Луцьк. Ансамбль народного танцю «Радість»

Танцювальний Луцьк. Ансамбль народного танцю «Радість»
Нові гості в рубриці - ті, кого не можна оминути. В Луцьку вже кілька десятиліть діє народний ансамбль.

Сьогодні ми розповідаємо про них лише в загальних рисах і покажемо фото та відео з репетицій. Далі спілкуватимемося з тими, хто розкаже, чому він вибрав саме ансамбль «Радість».

* * *

Ці люди танцюють майже з пелюшок. Вони приходять сюди дітьми, тут же створюють свої сім’ї та приводять вже власних діточок. Ансамбль «Радість» існує вже більше півстоліття і досяг чималих висот.

Ансамбль народного танцю «Радість» заснував Ілля Богданець при Палаці школяра в 1954 році як танцювальний гурток. Завдяки спільній та наполегливій співпраці педагогів та вихованців, у 1986 році рішенням Міністерства освіти України, ансамблю «Радість» було присвоєно звання «Зразковий художній колектив».

Сьогодні школа хореографічного мистецтва ансамблю народного танцю «Радість» скаладється з кількох рівнів:

- початковий рівень (діти 4-6 років),
- основний рівень (2-7 класи),
- вищий рівень (8-11 класи),
- профільні класи (10-11 класи).

У першому класі відбувається так звана посвята. Дівчатка та хлопчики займаються окремо 2 рази на тиждень, а третя репетиція - зведена. В ансамблі навчаються близько 450 дітей.

За роки існування в колективі поставили понад 200 різноманітних народних танців, хореографічних композицій, сюїт, картинок, мініатюр.

Ансамбль виступав в Україні, Румунії Болгарії, Білорусі, Литві, Польщі, Болгарії, Чехії, Росії, Словаччині, Голландії, Німеччині. Колектив є постійним учасником різноманітних конкурсів, фестивалів, де отримує призові місця.

Багато випускників ансамблю стали професійними хореографами, керівниками танцювальних гуртків, артистами балету, працівниками культурно-освітніх закладів.

Для того, щоб володіти різними напрямками танців для початку потрібно цінувати власні традиції та культуру.




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 42
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
нарешті справді танцювальний Луцьк. А про "Волиняночку" напишіть ще? І знаєте, що було б цікаво, так це почитати статтю на тему "Ви хочете навчитись танцювати" з віковими параметрами. Куди беруть малих, школярів, дорослих? Що дійсно в Луцьку є?
Відповісти
Хоча б вже програму змінили. Гопак не змінюється, нічого не змінюється, тільки діти. Нові б вже танці ставили! Як десять років назад танцювали, так і танцюють
Відповісти
Кароліно, а що ви хочете від гопака? Це такий танець, його виконання незмінне. Прекрасно дивиться, якщо його виконують вміло. Саме народні танці представляють світові Україну. Якщо хочете ви чи ваша дитина танцювати інші танці, тому й вибирайте інший колектив. Будь-який танець прекрасний, якщо він виконаний майстерно.
Відповісти
По-перше гопак - це класика, яку змінити неможливо і наскільки я знаю, цей ансамбль має два вида гопака.
По-друге для нових танців, як я розумію, потрібні нові костюми. А з фінансуванням Радості, та й всього палацу учнівської молоді загалом зараз напряжно. А, і так, чисто для себе, можете поцікавитись скільки зараз коштує пошити одну виишиванку.
Відповісти
Десять років? Тридцять років тому я шліфував точно ті ж самі рухи.
Відповісти
Кароліна, якщо дійсно танці поставлені були, які шануються, навпаки таке мистецтво треба берегти століттями, аби було покоління яке дійсно танцювало з душею професійно, а наступні покоління мають цей танець перетанцювати Ще краще!
Відповісти
Кароліна якщо ти не знаєш всього та пишиш туту брехню мені 14 років та я хожу в Радість та недавно поставили новий гопак)
Відповісти
Гопак "Радості" а інші танці - це їхня історія! адже безліч танців було створено саме Богданцем! тому не варто казати,що нічого не змінююється. історія залишається,ці танці справді чудові, та і нова хореографія створюється.
Відповісти
Ок-ок) Сама танцювала в Радості 12 років, все зсередини знаю( так що... не треба тут балакати про дорогі вишиванки
Відповісти
Цілком згідна щодо не актуальності старих,а не історичних танців.Богданець-історія,а ось теперішні керівники-відстій,на відміну від "Волиняночки".Ніякої тематики сьогодення та ніяких нових постановок.ау!!!Просністься, ВЕЛИКІ БАЛЕТМЕЙСТЕРИ!!!!
Відповісти
Хотілося б відповісти тобі юне аноніме, я впевнений, що ти танцюєш(танцював) саме в ансамблі "Волиняночка", тому хочу сказати, а точніше відповісти. Так, можливо в нас Балетмейстери не найкращі, за те вони нас всього навчили, я б хотів глянути на те, як би ти був на їхньому місці, та взагалі чи тебе хтось би слухав? Так ти певно звернувся б до насилля, але хочу тебе розчарувати, наші Балетмейстери до неї не звертаються, адже вони не є керівника "Волиняночки", тільки там вчать дітей через насилля, можливо я й помиляюся, но ходило багато слухів, як вас там виховують(виховували).
Відповісти
Шановна Фея.Вчитайтеся та вдумайтеся у зміст мого попереднього запису.Ви помилаєтеся,до "Волиняночки"немаю ніякого відношення,а навпаки 7 років протанцювала у "Радості".Щодо насилля у "Волиняночці" ти цілком помилаєшся,адже ті "слухі" які ходять у "Радості" застарілі,як і ваші танці.Не робіть висновків немаючи ніякого досвіду та освіти.На відміну від вас,я застала пару одиниць викладачів "від Бога",які уже,нажаль,не працюють у "Радості".
Відповісти
Ну то я хочу вас привітати, ви великий молодець якщо застали там викладачів, які уже нажаль там не працюють. Та хочу сказати вам, якщо ви протанцювали 7 років в "Радості", якщо ви вже аж так можете говорити про Балетмейстерів, типу: "Вони відстій" і так далі..
Прийдіть самі та постарайтеся поставити новий танець, свій танець, але так щоб зберегти народний стиль, я залюбки візьму в ньому участь, але із однією умовою, якщо танець не буде повною лажою!
Відповісти
Фея, не знаю скільки тобі років, але ти якусь фігню пишеш. По-перше через насилля і виховання дітей в Волиняночці. Ну путай насилля і манеру виховання! Хореограф хоче вбити в душу танцору (артисту) мистецтво танцю (як він хоче бачити), тому може використосувати різні методи. Якщо ти не знаєш то в Україні в справжній колективах багато хореографів використовують методи, і це добре, тому з танцорів щось виходить, якийсь артист. А ще коли їх багато в танц класі, то спробуй навести дисципліну
Відповісти
Кращих за колективи "Волиняночка" і "Волинянка" у Луцьку просто не існує. Там справді панує наближення до професіоналізму, так як атм вчать, хоть і аматорські колективи. Професійний у нас тільки Волинський народний хор, на жаль один єдиний, хотілося побільше б таких колективів.
Відповісти
Кращих за колективи "Волиняночка" і "Волинянка" у Луцьку просто не існує. Там справді панує наближення до професіоналізму, так як атм вчать, хоть і аматорські колективи. Професійний у нас тільки Волинський народний хор, на жаль один єдиний, хотілося побільше б таких колективів.
Відповісти
Радість сама сама, понятно ви не чого не знаєте!!!якій в нас дружній коликтив;)*-*
А ви Волиняночка отстой понятно, завідно правда???
Відповісти
Я сама зарас танцюю в народному ансамблі танцю "Радість" і дуже задоволена ,що обрала саме цей ансамбель. В нас чудові керівники! Вони вкладають у нас всю свою душу і передають нам свої вміння і майстерність. І дуже образливо, що є люди які самі танцювали в цьому ансамблі ще декілька років назад, а зараз вних ще вистачеє совісті писати щось погане. В нас чудовий колектив!!! Обожнюю "Радість"...
Відповісти
Танцювала в Радості на початку 70-х років ще в сарому Палаці піонерів, що був біля 1 школи. Основи танцю, які дала Соколова Галина Степанівна, пам'ятаю досі. Пізніше прийшов Шугалов Віктор Миколайович, молодий був, якраз після служби в Армії. Вони і досі є керівниками цього чудового колективу. А колектив виріс в багато разів і є найкращим в області, та одним з найкращих в Україні. І все завдяки вчителям, безмежно закоханим в свою роботу, та учням, які створюють на сцені справжнє свято.
Відповісти
так,на початку 70-х Соколова і Шугалов були майстрами своєї справи,а тепер-пора на пенсію,лікуватися!!!а як виборювалися перші місця-ми знаємо.На відміну від "Радості" ,"Волиняночка" має світове ім*Я і професійний рівень.
Відповісти
Я і тут можу відповісти на твоє питання, ну почну я з того, що "Волиняночка", має ім'я тільки зразкового ансамблю, так що вона нічим не відрізняється від "Радості"! А ось на рахунок професійного рівня, то не "Волиняночка" не "Радість" не може себе прирівнювати до цього рівня, адже всім відомо, що світове ім'я має тільки ансамбль імені Вірського і на мою думку, тільки він входить до професійного рівня. Можливо в чомусь я все ж помилився, але я сумніваюся, що "Волиняночка" може тягатися з ансамблем Вірського!
Відповісти
Фея, Волиняночка започаткувалася в 1986 році, і ше досить молодий дитячий колектив, якщо порівнювати з Радістю. В Волиняночці дійсно все йде професійно зараз з кожним роком вверх, кожного року все на краще, методи використовують такі, щоб розвивати танцорів (артистів) в Луцьку для професійної діяльності. Та що вже говорити, взагалі культуру треба розвивати. Все має йти до кращого. І якщо брати колектив "Радість", то ви раніше стабільніші були, у вас нічого нового, креативного не відбувається....а вашому колективу вже скільки років
П.С. і звання ансамблю - не завжди є показником, можу навести 10 прикладів в Україні
Відповісти
Слухайте ви в нас в ансамбі все чюдово ми розвинений колектив нуі ло шо внас танців нових нема заье ми старі виконуємо як потрібно а не треба щоб було багато і танцювати як небудь такшо ті що думають що волиняночка кращя то пака вам волиняночка гамно!!!!!!
Відповісти
навчись писати грамотно, дитино, а тоді висловлюй свою з бурею емоційну думку.
Відповісти
ахаха,почалося))
Відповісти
Я ходив в радість, так це найкращий колектив, тому що він дружній. А найголовніше-майстерний!!!
Відповісти
Волиняночка виступала на таких сценах... Радості навіть і не мріяти ! І все ж таки Волинячка у культурному двобої з Радістю отримує переконливу перемогу! Тому що професійніше, можливостей має менше ніж Р., працівників працює набагато менше ніж в Р. ... та й нові танці ставлять кожний рік ...
Відповісти
Ось і показана уся ваша ментальність,шановні коментувачі.Вам не більше 15 років,і слова нібито розумні повставляли,але всеодно обливаєте один одного брудом.Повинні були б радіти,що про колектив пишуть,а не скаржитись.Претензії до балетмейстерів,манер викладання,програми)))дітки,топайте спатки,зранку до школи)))ніби з ваших слів і було прочитано,що ви долучені до танцю,а манер так і не навчені.
"Волинянка",радий,що у вас "ріст,і кожного року нові постановки",але саме ваші конментарі зараз не підносять ваш колектив до небес,подумайте про це.
Відповісти
Була на репетиціях і "Радості", і "Волиняночки". У "Волиняночкі" відразу дивує те, що керівник колективу відноситься до учнів,як до звірів якихось. не знаю,можливо, це моє суб"єктивне враження. Але аж холодом мені потянуло від того викладача і атмосфери в класі. В "Радості" ж навпаки атмосфера дуже дружня. Проте, дисципліна кульгає, що не скажеш про "Волиняночку".
А от танці в "Радості" мені веселіші, цікавіші і не такі одноманітні)
Можете мене закидати коментарями,але це моя особиста думка)
Відповісти
Таке враження, що Волиняночка злиться, що саме Радість опублікували тут, а не їх. Заспокойтесь. Цей пост стосується Радості, тому ці суперечки на рахунок того, хто кращий просто не доречні тут.
Відповісти
Я не знаю як там у Волиняночці, за те я знаю, як в Радості.Тому хочу сказати, що Радість дуже дружній та хороший колектив. Якщо б мені запропонували покинути Радість та перейти до будь-якого іншого колектива - я б ніколи цього не зробив.
Відповісти
Читаю вищенаписані коментарі і розумію, що нічого не змінилось з роками. Як і 10 років тому, "Волиняночка" доводить, що вони кращі "Радості". У кожного своя суб'єктивна думка, звісно ж, і, як-то кажуть, кожна жаба хвалить своє болото. Але мені, як колишній танцівниці ансамблю "Радості", довелось поспілкуватись з випускницею "Волиняночки", яка мені розповіла про жорсткі дисципліну, вимоги, ставлення і т.п. У кожного свої методи, але чомусь я ще ні від жодного випускника "Радості" не чула поганих відгуків про викладачів та загальне враження ансамблю. А взагалі, хочу сказати, що дуже шкодую, що у свій час покинула навчання у "Радості", тому що та хореографічна база, яка мені була дана викладачами, до сих пір супроводжує мене, танцівника помітно здалеку, все-таки :) Тому, вдячна дуже за роки танцю в "Радості" і з захопленням люблю свпостерігати за новими досягненнями та творчістю ансамблю, і навіть за тими ж "Гопаком", "Волинським краєм", "Ірландською полькою", "Рок-н-роллом" та "Крутяком" :) Народний ансамбль, а здатен хоч хіп-хоп забацати :))))
Відповісти
Танцювали і в "Волиняночці", і в "Радості", то можу сказати без сумніву, що керівники і хореографи "Радості" набагато Людяніші (це головне),а також професійні, навчили більше за півроку, ніж у "Волиняночці" за рік. Якщо в "Радості": «Ласкаво просимо, ми хочемо щоб вам було добре», то у "Волиняночці" : «іди "нафік"» і професійність там шкутильгає (крім "понтів" я нічого не побачила), цілий рік вчать одному таночку... а хореограф трішки не адекватна і нарвана людина, я б управлінні освіти звернула б на це увагу.
Відповісти
Танцювати і старатись треба більше, а не керівників обговорювати написали про "Радість", то і обговорюйте її. За 10 років відвідування "Волиняночки" ніхто ні разу не кричав і не прикладав силу, як розповідають попередні. Керівники розуміючі та комунікабельні)
Відповісти
Шановні дописувачі які до хореографії мають таке ж відношення,як Кличко до політики,називається "чули дзвін,не знають де він",ото ж:
1. Порівнювати два різні колективи,як мінімун тупо,оскільки "Радість" танцює танці народів світу, "Волиняночка" спеціалізується більше на волинських танцях,думаю якщо включити логіку,то можна зрозуміти це з однієї назви. Тому,якщо ви не тямите в лексичних наповненнях волинських танців і не розумієте їхнього сюжету,оскільки далекі від історії,то не пишіть дарма свої безглузді коментарі, що вам нудно і т.д.
"Радість" має свої особливості,танцюючи танці народів світу,які ставилися прекрасними балетмейстерами і перед тим як щось писати,зробіть хоч 1/2 того,що роблять керівники.
2. Знаючи викладачів і "Радості", і "Волиняночки" впевнено можу сказати,що це прекрасні люди, з величезним досвідом,як артистичним,так і педагогічним. Вони мають свої методи,які виховують не одне покоління дітей. Тому хочу вас розчарувати, ніхто з батогом танцюристів не ганяє і "нафік" не шле,перевірте свою інформацію ще раз. А 15-чні дітки,не слухайте нікого,дружіть між собою,між колективами. Не зважаючи на те,де ви танцюєте,вдосконалюйте свої танцювальні вміння та навики і прагніть більшого!!!
Відповісти
Анонім, ви напевне керівник "Волиняночки", бо, як раз таки "іди нафік" і посилали у "Волиняночці"!!!Якщо батьки дітей не танцюють, то це не означає, що вони нічого не роблять для держави і суспільства - просто в своїх галузях! А хореографам і керівництву ансамблів в цілому (усіх), потрібно з більшою повагою відноситися до дітей, яких вчать і батьків цих дітей, бо вони ж водять на танці.Ваші ансамблі існують не завдяки хореографам (бо ж їх можна і замінити), а завдяки дітям, які ходять, хочуть ходити, а з таким відношенням відлякують і відбивають будь-яке бажання взагалі займатися танцями в будь-якому танцювальному гуртку! Не буде дітей, не буде ансамблів, гуртків. Діти - це наше майбутнє!!! Поважайте їх!
Відповісти
А ви,напевно,мама якоїсь ображеної дитини. Хочу вас розчарувати,я така ж чиясь дитина,яка займалася і в "Радості" і в "Волинянці".До чого тут те,в чому компетентні батьки дітей,окрім танців? Мова йде про необізнаність про керівників даних колективів. Ви не розумієте,що таке вчити танцювати одночасно 30 дітей і більше,з різними фізичними можливостями і розумовими здібностями. Ніхто не катує дітей на репетиціях. А всі проблеми які виникають,то це в більшості випадків невихованість дітей і відсутність працелюбності та сили волі. Дуже смішно,що ви говорите про "неповагу" до дітей,не будучи на жодній репетиції колективів. І повірьте,в цих двох колективах разом загалом займаються біля тисячі дітей,я думаю вони виживуть без однієї обрвженої матусі зі своєю дитинкою. Якщо ви хочете,щоб ваша дитина була в центрі уваги,нічого не роблячи, і щоб її виціловували за кожен рух,то найміть приватного хореографа
Відповісти
Мою дитину, ніхто і ніколи не ображав з хореографів. Дитина ніколи не жалілася на викладачів, і завжди любила, і любить ходити на танці. Справа не у відношенні чи професійності викладача (кожен викладач є професіоналом), а у людяності, у вмінні розмовляти з батьками, викладачам потрібно трішки менше показувати свої "понти". Я бажаю батькам і хореографам великої терпимості і в новому році, щоб менше було конфліктів будь з ким!
Відповісти
як ви можете порівнювати "Радість" і "Волиняка і Волиняночка" це абсолютно два різних колектива нас порівнювати не можливо так як "Радість" танцює танці народів світу наприклад:Ірландія,Іспанія,Польша,Білорюсія,Ураїна,Карпати,Гуцульщина
А "Волиняночка" тацює тільки волинські
Відповісти
Луцький ансамбль танцю «Волиняночка» переміг на міжнародному фольклорному фестивалі у Польщі. Юним танцюристам із Луцька вдалося вибороти перемогу на традиційному Міжнародному конкурсі-фольклору в м. Зелена Гура (Любуське воєводство, Республіка Польща), що відбувався з 22 по 30 липня.

Саме зразковому ансамблю народного танцю «Волиняночка» випала честь представляти Україну на цьому конкурсі. Але спершу колектив зумів пройти жорсткий відбір з-поміж 70-ти країн світу. До участі в конкурсі було допущено лише 8 колективів (Індонезія, Індія, Марокко, Словаччина, Болгарія, Україна, Польща, Чорногорія). На сцену фестивалю «Волиняночка» вийшла із 45-хвилинною програмою. ОСЬ ТАК НЕОБХІДНО ВИСТУПАТИ!!!
Відповісти
Останні новини
Танцювальний Луцьк. Ансамбль народного танцю «Радість»
19 березень, 2015, 13:00