«Цегляний будинок, якщо його не ламати, практично вічний», - будівельник

«Цегляний будинок, якщо його не ламати, практично вічний», - будівельник
Головна причина обвалу будинку на вулиці Рівненській в Луцьку – порушення несучої здатності стіни, вважає голова правління ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат» Руслан Вайман (на фото).

Своїми думками з приводу аварії у п'ятиповерховому будинку на вулиці Рівненській, що трапилася 10 червня, Вайман поділився із ВолиньPost.

ЧИТАТИ ПРО ОБВАЛ БАГАТОПОВЕРХІВКИ

Будівельник каже, що робити поспішні висновки зараз не варто, однак разом з тим переконаний, що причина – у непрофесійному переплануванні будівлі.

«Мала бути порушена несуча здатність стіни. В мене таке враження. Звісно, треба чекати висновків комісії, але без цього не могло обійтися. Напевно, це єдина серйозна причина», – міркує він.

Вайман не вітає практику облаштування на перших поверхах багатоквартирних житлових будинків комерційних приміщень.

«Я проти того, щоб квартири на перших поверхах переобладнували під офіси. Найстрашніше, що людина може вибити отвір, цим самим зменшивши несучу здатність стіни. І тоді можуть бути непередбачувані наслідки», – вважає будівельник.

«Та і люди самі роблять ремонти. Людина може взяти перфоратор чи молоток і вибити собі, скажімо, зовнішню стіну на лоджію, щоб збільшити квартиру. Не можна бити несучі стіни. Категорично. Це заборонено законодавством. Люди, коли це роблять, ставлять під загрозу власне життя», – зауважив він.

«Я думаю, це одиничний випадок. Не треба сіяти паніку. Треба більше будувати нового житла, це дасть можливість ремонтувати старе», – говорить Вайман.

«Цегляний будинок, якщо його не ламати, практично вічний. Треба підтримувати стан комунікацій, оглядати стан його конструкцій і вчасно здійснювати поточний та капітальний ремонти», – зазначив будівельник.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Звісно. так і є... В першу чергу мають бути покарані ті, хто дозволив, узаконив і мав контролювати процес реконструкції, а потім і функціонування будинку... Це типова ситуація в Луцьку, коли роботи починають без фахової експертизи і відповідних документів, ламають що кому заманеться...
Відповісти
Останні новини
«Цегляний будинок, якщо його не ламати, практично вічний», - будівельник
12 червень, 2012, 15:30