«Петрусь+Ґеник»: Весна надій у Луцьку. ФОТО

«Петрусь+Ґеник»: Весна надій у Луцьку. ФОТО
Авангардні митці, прекрасна виставкова зала і зіркові гості - такого у Луцьку не було давно.

28 березня у галереї мистецтв "Арт­Кафедра" ("Адреналін Сіті") представили дві стихії, дві епохи і дві творчих біографії: відкрили витавку "Весна надій. Henyk + Петрусь. Малярство. Львів".

Петрусь - ­художник і ілюстратор, йому за п'ятдесят. Роботи знаного уже автора давно потрапили до українських та зарубіжних приватних колекцій. При цьому, він з прикрістю зазначає, що в Україні не сформована культура сприйняття і розуміння актуального мистецтва.

«Якщо в Європі в кожній сім’ї є оригінал чи декілька художніх робіт вітчизняних класиків, то в наших сім’ях – «абсолютна цілина», ­ дітей потрібно змалку привчати до присутності мистецтва в повсякденному житті», - сказав Петро Гулин.

Ґеник - ззовні мале дівча, насправді сильний і сформований митець зі своїми переконаннями і баченням світу. Женя любить, щоб її називали "Ґеник", не користується косметикою і вважає, що прекрасним може бути тільки справжнє.

«Буває, бачиш жінку одного дня нафарбованою, іншого - ні. І таку різницю відчуваєш, і так жаль, що вони того зрозуміти не можуть, наскільки вони красиві, з живим румянцем», - зазначила вона.

Фотографується неохоче, проте сама камери з рук не випускає. Це її натхнення і її маленька радість. "Ґеник" мріє про професійний апарат з гарною оптикою.

«Експресія кольору та ігри геометричних площин, ­ тонка грань епатажу і класики», - так характеризують виставку луцькі арт ­експерти.

«І батько, і дочка в одному стилі працюють. Кожен молодий митець у процесі свого становлення проходить період копіювання. Копіюють зазвичай елементи зовнішні, лінії якісь, кольорову гаму, фігури ­ усе по окремості. І коли то без змісту - не виходить комплексу, ­ цільної і завершеної картини. А от у Ґеника утворюється нова якість з елементів, таке собі прозріння», -­ поділився враженнями гість виставки, художник Андрій Русанович.

На відкритті виставки було багато творчої молоді. Також були присутні відомі художники Луцька, серед яких Олена Бурдаш, Наталка Кумановська і Галина Черниш. Високо оцінив «ПЕТРА+ҐЄНИКа» власник і творець "Дому з Химерами" скульптор Микола Головань.

«Така жива, така делікатна, а вже фору багатьом "зубатим" художникам дасть. Я б таку у себе повісив на стіні. Прекрасні роботи, от хоч подивіться на цю.. Який колір...зелений! Який зелений», - зазначив він.

Організаторами виступили мистецтвознавець Зоя Навроцька (саме на її запрошення Петро Гулин колись вперше привіз до Луцька свої картини. До цього він не "виставлявся" більш ніж 10 років, а після луцького фурору знову почав активно експонувати свої роботи.) та Вітор Корсак, один із фундаторів галереї сучасного мистецтва «Арт­кафедра».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"дітей потрібно змалку привчати до присутності мистецтва в повсякденному житті"
!!!!!!!!!!!!!!!!
Відповісти
я не пойняв
Відповісти
Ната, доречі, абсолютно правильно. Я от пройшлася з малою, - запитала що їй уявляється. Потім мені пів дня розказували ще про ті картини.=)
Відповісти
Я не є поінформованим про статус відносин між митцями, слова на зразок " батько і дочка " мною при розмові з кореспондентом не вживались, з усім іншим згідний, ця виставка є вагомою і яскравою подією.
Відповісти
Прости, но приучать своих детей до завуалированных гениталий, с детства, не сильно то хочется. Меня поражает, когда фантазии больных людей, кто-то называется искусством. Это мое личное мнение.
Відповісти
прості і отпусті то , что завуалировано
Відповісти
перепрошую " завуалированно", эта родная рєчь вже достала , завжди зробиш якусь помилку.
Відповісти
Останні новини
«Петрусь+Ґеник»: Весна надій у Луцьку. ФОТО
29 березень, 2015, 10:30