Історики досліджують, хто повбивав людей і кинув у підвал

Історики досліджують, хто повбивав людей і кинув у підвал
Щодо знахідки під церквою у селі Тростянець Ківерцівського району, історики припускають, що людські рештки можуть належати представникам єврейської національності.

Про це розповідає НТН.

Нагадаємо, священик розпочав реконструкцію місцевого храму Святої Трійці і натрапив на підземелля, у якому були людські кістки.

Загалом тут знайшли майже три десятки скелетів дітей та дорослих з ознаками мученицької смерті. У всіх понівечені черепи, потрощені кістки.

Хто облаштував під храмом поховання – історики ще не знають.

«Останки людські були явно пошкоджені. В усіх черепах були дірки. Чи розстрілювали їх, я не можу з впевненістю сказати. Серед решток дуже багато дітей маленьких. Всіх разом знайдено десь 20-25 людей разом з дітьми», – каже настоятель храму Сергій Ледвовк.

Криївка була на глибині двох метрів. Найбільше вразив священика розмір приміщення: людина навіть із невисоким зростом там ледве вміщається, немає ні продуховин, ні вікон. Схоже, люди, які опинилися в цьому казематі, перед стратою відчайдушно намагалися з нього вибратися. Про це свідчать подряпини на стінах.

Є припущення, що людей розстріляли просто в камері.

«Одна людина в сидячій позі – отак на стіну сперта, одна – лежить лицем до землі. Навхрест лежали люди. Я думаю, це моя особиста думка, що потрібно їх там і захоронити. Зробити саркофаг і за християнським звичаєм захоронити», – каже священик.

Поки що людські мощі спочивають у кількох картонних ящиках. Де дитячий череп, де – дорослий, можна легко розпізнати за кольором і формою. В окремих є отвори від куль, в інших – від проломів ковадлом.

Історики просять щонайменше три місяці, аби дізнатися напевне, хто це скоїв.

«Одна із очевидців, яка проживає у Луцьку, свідчила про те, що на території села люди ховалися чи були кинуті у підвал церкви НКВДистами. Ця версія не доведена, але є. Наше село в роки війни було ще заселене представниками єврейської національності. І в 1942-43, коли по всій Україні знищували євреїв, то у нас теж знищували євреїв», – розповіла історик Антоніна Голуб.

Над людськими кістками вже відправили панахиду.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Історики досліджують, хто повбивав людей і кинув у підвал
13 червень, 2012, 15:36