Влада «похоронила» криницю в Рокинях

Влада «похоронила» криницю в Рокинях
П’ятнадцять років тому в селищі Рокині Луцького району науковці тогочасного агромістечка гуртом викопали криницю у центрі житлового масиву – нині цей колодязь занепав, від нього віє не колодязною прохолодою, а лише смородом.

Про це пише «СіД».

Як розповів помічник-консультант депутата Волинської облради Олександр Середюк, спочатку з рокинівської криниці брали і пили воду. Потім використовували лише для технічних потреб. А тепер вона стоїть взагалі забита і закинута. Була там огорожа із сітки. Так її почали господарки багатоповерхівок використовувати для вибиття килимів. Діти полюбляють у тому місці гратися і влаштовувати міні–футбол. А комерсанти щосереди навколо криниці розстеляють гуманітарну, іде жвавий базар.

«Стоїть криниця обшарпана і обдерта, мов німим докором говорить про варварське, неслов’янське ставлення до святих місць українців. Адже святим обов’язком кожної людини вважалося посадити дерево і викопати криницю. Ніхто не смів називати себе власником криниці чи джерела, бо вода дана Богом усім, хто живе у цьому світі. Криниця – символ здоров’я, сили, багатства, родючості, чистоти. Ріки та криниці в народних легендах обожнювалися, а тому у воду не можна було плювати. «Плювати у воду все одно, що матері в очі»,- говорили в народі», - наголошує Середюк.

Не реагують і органи місцевого самоврядування на багаточисленні звернення депутатів та жителів Рокинь, як селищна так і Луцька районна рада . Навіть відповіді не дають у встановлений законом України «Про звернення громадян» термін. Із теплих кабінетів чиновників лунає одне: « Не має коштів!»

Та кошти можна легко знайти, коли захотіти, вважає Олександр Середюк. Адже тут щороку реалізовуються такі грандіозні проекти, як спорудження станції очистки води у Брищах (640 тис.грн.), будівництво автономної котельні для школи і садка (500 тис.грн.) і т.п. То, що не можна було зобов’язати підрядника, який виграв тендер, щоб він своїми силами почистив і облаштував криницю, виділивши для цього всього-на-всього 1%?! Адже зробили капітальний ремонт центрального входу у будинок культури ті, хто хотів взяти в оренду (без тендера) три ставки, а з ними і 74 га. землі біля Луцька?

Можливо у рік Білки селищна рада прокрутить колесо своєї працездатності і введе у дію хоч одну криницю у селищі, та освятить її ,як це зробили у селі Заболоття, де очистили та освятили подібну криницю.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ганебна позиція. це Луцька районна рада має опікуватися криницею в селищі??? там люди живуть? якщо більшість несвідомі, то є як мінімум один мудрий чоловік. той же олександр середюк. от взяв би й почистив!
Відповісти
Останні новини
Влада «похоронила» криницю в Рокинях
21 грудень, 2011, 17:56