У мобільних операторів вимагають знизити тарифи

У мобільних операторів вимагають знизити тарифи
Антимонопольний комітет направив найбільшим мобільним операторам – «Київстару» і МТС – листи з рекомендацією знизити тарифи.

Про це повідомив перший заступник голови комітету Рафаель Кузьмін, пише Український тиждень з посиланням на газету «Коммерсанть-Украина».

У свою чергу, самі оператори кажуть, що листів від АМКУ поки не отримували.

Видання зазначає, що ціни на мобільний зв'язок в Україні ростуть з весни. Так, в березні «Київстар» на 30% підвищив вартість SMS-та MMS-повідомлень і почав вводити щоденну абонплату в ряді тарифних планів.

13 червня компанія повідомила про подорожчання з 19 червня SMS-та MMS-повідомлень для абонентів тарифних планів Beeline на 50%.
МТС з 1 червня в популярних тарифних планах «Супер МТС», «MAX Енергія» та «Народний» збільшив вартість внутрішньомережевих і міжмережевих дзвінків на 50% і 20% відповідно, а з 15 червня збирається на 20-80% підвищити щоденну плату за користування деякими тарифними планами.

Зростання цін в «Київстарі»і МТС вважають обґрунтованим і пояснюють в першу чергу інфляцією.

«У нас зростають витрати на утримання мережі: плата за електроенергію, збори за радіочастотний ресурс, зарплати», – пояснив президент «Київстару» Ігор Литовченко.

Однак аналітик ІК Concorde Capital Олександр Паращій звертає увагу на те, що, незважаючи на зростання витрат, фінпоказники операторів зростають. Так, у I кварталі 2012 року виручка МТС виросла на 7,8%, до 2,2 млрд грн, а OIBDA (операційний прибуток) – на 15,3%, до 1,05 млрд грн. «Київстар», втім, знизив показник EBITDA (чистий прибуток) на 2%, до 1,57 млрд грн, однак збільшив дохід на 3%, до 3,08 млрд грн.

«Висока операційна рентабельність на рівні 50% навряд чи стане гідним доказом в суперечці з АМКУ», – каже Паращій.

До того ж новими тарифами «Київстар» і МТС намагаються стимулювати абонентів якомога менше дзвонити на номери інших операторів і здійснювати більше внутрішньомережевих дзвінків, що може бути сприйнято комітетом як антиконкурентні дії, вважає аналітик.

І все ж АМКУ навряд чи вдасться довести змову найбільших операторів або необґрунтованість підвищення тарифів, вважає керуючий партнер юридичної компанії Arzinger Тимур Бондарєв.

«Для цього треба проводити масштабне розслідування, а комітет останнім часом глибоко не копає», – зазначає він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гаманець
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У мобільних операторів вимагають знизити тарифи
14 червень, 2012, 10:58