У Луцьку говорили про гендерну рівність. ФОТО

У Луцьку говорили про гендерну рівність. ФОТО
У Луцьку феміністка Марія Дмитрієва розповіла журналістам про проблеми рівноправ’я українських жінок та чоловіків.

Розмова відбулась 2 квітня у Волинському прес-клубі, де гендерний експерт порівняла права жінок в Україні та світі, а також акцентувала увагу на гендерній рівності в умовах війни.

«У нас дуже споживацьке ставлення до жінок. До прав жінок у Європі відносяться набагато серйозніше, аніж в Україні», - зазначила Марія Дмитрієва.

За статистикою, три жінки в день гинуть у нашій країні від домашнього насилля. За словами експертки, В Україні погано розвинена система притулків для жінок - жертв насильства.

«Минулого місяця зустрічалася з діячками жіночого руху з Волині, які розповіли що такий притулок в Луцьку є, але він пустує, бо про нього ніхто не проінформував жінок», - розповіла Дмитрієва.

Як зазначила активістка, у Європі не жінка іде з дому, а поліція приїжджає і забирає кривдника, а вона йде в суд і бере ордер, який заборонить її чоловіку наближатись до неї. В Україні такої практики немає.

«В нас часто жінкам, які заявляють про побої від чоловіка в міліцію, часто там кажуть, «коли вб’є - тоді прийдете», - сказала Марія Дмитрієва.

Серед жінок є багато випадків алкоголізму чи наркоманії, пов’язаних з домашнім насиллям чи пережитим стресом через зґвалтування чи інші випадки, адже в Україні ходити до психологів не є поширеною практикою.

Багато жінок на війні не є офіційно зареєстровані як учасники воєнних дій, а як медперсонал у кращому разі, і вони не мають від держави жодних зобов’язань, на думку Марії Дмитрієвої, - це неправильно.

Важливим пунктом у вирішенні гендерного питання в Україні Дмитрієва називає роль ЗМІ і їхнє сприйняття жінки поза межами стереотипів.

«Задумайтесь, 70 відсотків матеріалів в ЗМІ – про чоловіків, десь 30 відсотків – про жінок. Це неправильно, коли нам ЗМІ розповідають про те, які туфлі були на депутатці, а не те, що вона робила сьогодні в парламенті, – мені нецікаво слухати про її туфлі, розкажіть мені про її інтелектуальні, політичні дії», - сказала активістка.

На завершення розмови Марія Дмитрієва запевнила: гордиться тим, що вона феміністка. Основну проблему в рівноправ'ї жінок з чоловіками гендерний експерт вбачає у стереотипних і упереджених уявленнях про фемінізм.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чому вона не на кухні?
Відповісти
тому переймається дурнею.
Відповісти
Дмитрієвій не загрожує "споживацьке ставлення до жінок".
Відповісти
Це не дурниці. А прагнення досЯгнути справедливості.чого це тільки жінки мають сидіти на кухні. Чого не чоловіки
Відповісти
Дмітрієва ...? Прочитав ... Таке враження, що у дурці вітром усі двері раптом позривало ... У Дмітрієвой, що, якісь суто індивідуальні проблеми ...? Бо інакше таке враження, що ми живемо у різних країнах ..., або ж по різні боки паркану психіатричного закладу ... Про всяк випадок, бажаю Дмітрієвій швидкого одужання ...
Відповісти