У Луцьку вчили, як креативно писати. ФОТО

У Луцьку вчили, як креативно писати. ФОТО
Письменник, культуролог та викладач КНУ ім. Тараса Шевченка Олександр Михед провів у Луцьку майстер-клас «Основи креативного письма: сюжет, персонаж, твіст».

Захід відбувся 1 квітня у Волинській обласній науковій бібліотеці ім. Олени Пчілки за сприяння мистецького об’єднання «стендаЛь» та ГО «Самопоміч».

«Мене звати Ахаб. Я убив їх усіх». Це речення, якими починаються романи «Мобі Дік» Германа Мелвілла та «Астра» Олександра Михеда.

На початку майстер-класу Олександр Михед зазначив, що насамперед письменник повинен розуміти, чим він хоче займатися і тотально над цим працювати.

«Всі сюжети фільмів, які здобувають «Оскар», чи книги, які стають бестселерами, засновані на класичній схемі. Це архісюжети, сюжети, які йдуть через тисячоліття, сюжети, які будуть зрозумілі будь-кому і буде максимально відкритий для максимально широкої аудиторії», - додав він.

Впродовж майстер-класу Олександр Михед кілька разів наголосив на тому, що класичний сюжет – це відображення дійсності у свідомості автора, але впорядковане подія за подією, з дотриманням канонів конкретного жанру, тобто, якщо це історичний роман, там не може бути зорельотів до прикладу.

Герой – зазвичай активний персонаж, один проти всіх. Більше того, усі інші персонажі описані навколо нього, вони відтіняють його. В жодному разі персонажі не можуть бути нудними, вони повинні бути умільцями і диваками. Якщо це ботан, то такий ботан, у якого закохуються всі.

Ще один обов’язковий пункт успішного тексту – це співпереживання, тобто читач повинен сказати «я б за це теж боровся».

Протягом майстер-класу Олександр Михед «розкладав» різні тексти на «літерки», на прийоми, які використовують автори, для створення образу хорошого хлопчика чи навпаки. При цьому було названо низку імен, серед яких звучали лауреати міжнародних літературних премій, зокрема, Донна Тартт (американська письменниця, Пулітцерівська премія) та її роман «Щегол». Неодноразово лектор повертався до оскароносних фільмів, культових серіалів (як-от «Гра престолів») і пояснював, чому у певній сцені глядач зреагував саме так, а не інакше.

Олександр Михед зазначив, що у нього є курс, орієнтовно з 7-8 лекторних і практичних занять, які він розробляв для студентів КНУ ім. Шевченка і, якщо у Луцьку буде попит на заходи такого формату, він проведе його тут.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
писати - це не обовязково. Головне - креативно.
Відповісти