Майже 7% газу без лічильників було спожито на Волині

Майже 7% газу без лічильників було спожито на Волині
Минулого року на Волині на побутові потреби було використано 104,8 млн. м куб. природного газу, з яких 6,8% було спожито без лічильників, тобто за встановленими державою нормами.

ПАТ «Волиньгаз» уже майже 10 років інвестує кошти у встановлення вузлів обліку газу. Упродовж 2006-2011 років діяла Програма безкоштовного оснащення житлового фонду приладами обліку газу, в рамках якої змонтовано 22,9 тисяч лічильників на суму понад 23,8 млн гривень, - йдеться на сайті ПАТ «Волиньгаз».

У 2011 році набув чинності Закон України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», який передбачає поетапне забезпечення лічильниками усіх споживачів до 1 січня 2018 року. Так, протягом 2011 – 2014 років у Волинській області за інвестиційні кошти ПАТ «Волиньгаз» було встановлено 16,8 тисячі лічильників на 14,7 млн гривень.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг затвердила 7,9 млн гривень для ПАТ «Волиньгаз» на встановлення лічильників у 2015 році. Джерело цих коштів – частка з тарифу на газопостачання. Відповідно до Закону, приладами обліку до 1 січня 2016 року мають бути забезпечені споживачі, які використовують газ для приготування їжі і підігріву води. Але в рамках фінансування виділеного НКРЕКП, неможливо забезпечити вчасне виконання вимог Закону.

«Ми не в змозі вчасно забезпечити лічильниками усіх споживачів, які користуються колонкою і газовою плитою, адже це 8,7 тисячі квартир і виділених коштів при сьогоднішніх цінах недостатньо навіть для затвердженої кількості споживачів - 5,2 тисячі. Тому держава повинна розширити можливості для залучення альтернативних джерел фінансування «безкоштовних» лічильників, - пояснив голова правління ПАТ «Волиньгаз» Мирослав Коротя.

Станом на березень 2015 року у Волинській області газифіковано 236,9 тисячі домоволодінь. Серед них 182,6 тисяч оснащенні побутовими лічильниками газу, що становить 77,07%. Для повного забезпечення обліку газу в домогосподарствах Волинської області необхідно встановити ще 54,3 тисячі лічильників, загальною вартістю приблизно 109 млн гривень (за умови стабілізації курсу гривні). Споживачі можуть встановлювати лічильники і за власні кошти.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
До тих пір , поки все споживання газу не буде обліковано лічильниками і громадськість не матиме доступу до інформації про спожитий газ в розрізу домогосподарств-тарифи будуть складатись" з стелі"
Відповісти