Лучани святкували Вербну неділю. ФОТО

Лучани святкували Вербну неділю. ФОТО
Православний світ святкує останню неділю перед Великоднем, яку називають Вербною.

5 квітня біля Свято-Троїцького кафедрального собору сотні лучан вишикувались у великі черги, щоб освятити вербу.

Вербові вітки можна було придбати як на території собору, так і на Театральному майдані. Ціни: від двох гривень за вербовий пучок до десяти гривень за вербові гілки, прикрашені яскравими стрічками.

Журналіст ВолиньPost опитав лучан, які прийшли освячувати вербу, чи знають вони, що таке Вербна неділя і для чого освячують вербові гілки. Версії були різні: хтось знав про свято, інші говорили, що вони зовсім не знають, для чого освячують саме вербу.

«Вербу святять, аби на ікону класти, більше я нічого не знаю», - сказала Каміла, продавчиня верби.

Більш обізнаним виявився прихожанин Микола.

«Вербу святять для оберегу дому. Коли Ісус входив в Єрусалим, йому під ноги кидали пальму. Оскільки в нас вона не росте, то використовуємо вербу».

Лучани знають багато традицій, пов’язаних з освяченою вербою, і відносяться до неї як до оберегу.

«Я своїх діток завжди обстукую освяченою вербою, це така традиція, щоб були здорові. Сьогодні святкують вхід господній в Єрусалим, хоча йому під ноги стелили пальми, але ми використовуємо вербу. Потім я її покладу на цілий рік біля ікони, щоб оберігала нашу оселю», - каже лучанка Олеся.

Вербу прийшли святити цього року дуже багато людей, черга протягнулась від дверей собору аж до пам’ятної дошки Небесної сотні.

«Я прийшла до собору і це для мене велике свято. За 80 років життя не пропустила жодного разу святкування Вербної неділі. Я тримаю цю вербу рік біля іконки, а потім приношу до собору. От, вчора на вечірній службі спалювали минулорічну освячену вербу», - каже пенсіонерка Ірина.

Священик пояснив ,що освячена верба це більше ніж просто оберіг, тому не варто її викидати на смітник, а краще спалювати.

«Євангельська історія говорить, що коли Ісус входив в Єрусалиму, то йому під ноги клали одяг і пальмове листя. Так як в Україні його немає, то виник звичай освячувати вербу. І вітають один одного з тим, що завершується Великий піст. Потрібно освячену вербу тримати в хаті хоча б рік. Потім краще вербу спалити чи посадити на городі, але не викидати», - зазначив отець Роман.

Загалом, Вербна неділя, як пояснили священики, є символом того, що через тиждень закінчується строгий піст і розпочинається велике православне свято – Пасха, якy святкують три дні.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: свято
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Безграмотний православний народ,більше Біблію читати треба
Відповісти
Правда ти молодец
Відповісти
Журналіст придумав собі опитаних лучан, бо навіть фото їх нема)) Вахаха
Відповісти
Коли, кому і хто зі священиків (по-перше, пишеться з одним "н") пояснив те, що ви написали в останньому абзаці? Вербна неділя святкується на честь Входу Ісуса Христа в Єруслалим, а не те, що через тиждень - Пасха. Пасза через тиждень тому, що така хронологія земного Життя Христа, а не тому, що печуть булки.
Відповісти
Якщо читач уважний. То зверне увагу на ключові слова священика "один із символів"
Відповісти
Ходіть частіше до церкви і частіше спілкуйтеся з священослужителями щоб знати різні варіаціі
Відповісти