Через заборону комунізму з телеекранів можуть зникнути фільми Довженка

Через заборону комунізму з телеекранів можуть зникнути фільми Довженка
Пропаганда комуністичного та нацистського режимів в Україні тепер поза законом.

Відтепер публічне заперечення злочинів цих режимів, публічне використання та пропаганда їхньої символіки каратиметься п'ятьма роками ув'язнення, - повідомляє ТСН.

За ґратами тепер можуть опинитися навіть продавці сувенірів. Наприклад, на Андріївському узвозі в Києві досі повно радянської символіки – знамена, вушанки й навіть документи часів СРСР.

Продавці ж сувенірів на появу журналістів реагують агресивно. Вони поки що не знають, що за розповсюдження можна сісти за ґрати. Тож тепер їм доведеться переосмислити, які сувеніри продавати. Також, згідно із новим законом, з вулиць доведеться прибрати пам'ятники всім червоноармійцям.

Водночас, як пояснюють активісти, збивати з надгробків та солдатських нагород радянську символіку, як це робили в Німеччині після перемоги фашизму, не будуть.

Водночас почали перейматися культурологи й кінематографісти. Наприклад, що робити з радянським кіно і як його показувати і чи показувати взагалі - голова спілки кінематографістів наразі не уявляє. На його думку, символіка і пропаганда - це різні речі.

"Якщо буде поставлене завдання, щоб ніякої взагалі символіки, то тоді взагалі під ніж полетять, починаючи з українського фільму Довженка "Земля" 30-го року. Його можна легко потрактувати, як тоталітарний", - зазначив Сергій Тримбач.

Радянську символіку, ймовірно, доведеться зняти з будинків. Крім того, будуть перейменовані назви вулиць. На розкачування місцевим владам дається три місяці. Водночас військові прапори не підпадають під визначення тоталітарної символіки . Носити ордени ветерани другої світової можуть спокійно і вдома, і на публічних заходах.

"Визнання героями і борцями за українську незалежність всіх, а не тільки умовно червоних - це є надзвичайний широкий крок до суспільного залагодження. Це зовсім не означає, що ми забороняємо, що ми відрікаємось від тих 6 млн радянських, які боролися за перемогу над нацизмом в Європі. Ми просто по-іншому розставляємо акценти", - мовив Сергій Громенко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
треба ще Китай заборонити...
Відповісти
Був такий час і його з історії не викинеш. І час для життя людина теж не може вибрати. Фільми Довженка - це дуже сумна і правдива пісня про Україну і українців. Якщо викидати його твори, то треба викидати добрий шматок драматичної історії України (десь, з року 1930-го по 1958-й). "Довженківський фільм "Земля" увійшов в двадцятку кращих фільмів світу (1958р). Світ після цього кіно назвав Довженка українським Гомером. Не менш відомий його фільм "Поема про море". Існують паралелі: Михайло Шолохов отримав Нобелівську премію за "Тихий Дон" як письменник з комуністичною позицією, а "Піднята цілина" - епопея про важке і криваве становлення колгоспів, перекладена на 170 мов світу. Тематика Шолохова і Довженка - продукти соціалістичного реалізму вони ідентичні, як капля води. Тепер прихильникам цих усіх "заборон" треба писати прошеніє у вигляді енкевидистського доносу в комітет по присудженню Нобелівських премій і просити анулювати нагороду Шолохова.
Відповісти
"фільм "Земля" увійшов в двадцятку кращих фільмів світу"
а в нас його ніхто до кінця додивитися не міг...
Відповісти
Якщо ніхто не міг дивитись фільм, це вже серйозні проблеми з інтелектом чи з його цілковитою відсутністю. Тоді треба дивитись казки про соломяного бичка і Івасика-Телесика.
Відповісти
А краще - про Івана-дурака.
Відповісти
Останні новини
Через заборону комунізму з телеекранів можуть зникнути фільми Довженка
10 квітень, 2015, 16:35