Депутат не вірить висновкам комісії про обвал будинку

Депутат не вірить висновкам комісії про обвал будинку
Депутат Волинської обласної ради та заслужений будівельник України Петро Пронь розкритикував роботу комісії, яка розслідує причини обвалу будинку на вулиці Рівненській у Луцьку та обурюється, чому серед експертів немає будівельників.

Про це він повідомив 14 червня під час ефіру на телеканалі «Аверс».

Будівельник, який 39 років працював в системі тресту «Волиньпромбуд», не довіряє висновкам і думці експерта з Рівного із Національного університету водного господарства Олександра Борисюка.

Нагадаємо, що за попередньою версією спеціаліста причиною обвалу може бути неякісний розчин, який використовували при будівництві.

«Оцей експерт – це слова його студента першого курсу будівельного факультету, що він говорить. На той час виробниче об’єднання «Волиньзалізобетон» машинами доставляло розчин під баштовий кран, яким будувався цей будинок», – зазначив Пронь.

Депутат каже, що у ті роки існувала будівельна лабораторія, яка робила випробовування кожної партії розчину і видавала паспорти на суміш. Потім цей розчин давали на випробування. Відповідно якість і контроль за розчином були на високому рівні.

«Могла бути проблема в тому, що неправильно поклали цеглу, але для цього потрібні зовнішні фактори: землетрус, підмив фундаментів, якісь зовнішні фактори, які спричинили би рух… Кладка не може бути поганою, якщо він (будинок, – ред.) простояв 40 років», – зазначив депутат.

Він також припустив, що причиною обвалу могла стати робота кондиціонерів, а саме вібрація.

Зрештою будівельник охарактеризував ситуацію з розслідуванням такими словами: «шуміха, нерозберіха, пошуки винних, покарання невинних і нагородження причетних».

«Оця експертна комісія – я би її забракував. Я не знаю, чия то була ідея такої комісії. У вас є перелік людей, які увійшли в комісію? Чому я не увійшов? Чому не увійшли наші будівельники?» – запитав депутат Пронь.

«Якщо вас хочуть відіслати в минуле, в 1971 рік, і хочуть перекласти винну на тих будівельників, то я гарантую, хоча я і пізніше прийшов, будівельники такого не могли робити – як кажуть, що у ночвах розчин робили. Розчин замовляли на ВО «Волиньзалізобетон», доставляли автомобілями, був баштовий кран, все це робилося і висока була відповідальність за якість», – каже Пронь.

«Кажуть, що піску було багато. Тоді була, я вибачаюся, партія. І кожен боявся: хто за партбілет, хто за роботу. Не могло бути те, про що він говорить, – що спішили, швидше здати… Були нормативні строки будівництва, яких ми притримувалися і здали. Сьогодні хтось хоче повернути у минуле і сказати, що винний оцей розчин», – прокоментував депутат.

Він зазначив, що розчин є лише складовою частиною всієї конструкції, а винним є той, хто порушив саму схему будівництва і ослабив несучу стіну. Мовляв, якби була причина в розчині, то були б тріщини по всьому будинку і великі розходження.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Депутат не вірить висновкам комісії про обвал будинку
15 червень, 2012, 12:19
Волинь підтопить?
15 червень, 2012, 11:49