У Ковелі буде пам’ятник «Борцям за волю України»

У Ковелі буде пам’ятник «Борцям за волю України»
Минулого року громадою Ковеля було прийняте рішення увічнити пам’ять про тих, хто боровся і загинув за свободу України в різні роки: в часи боротьби нашого народу за свою державність, у період становлення незалежності та під час протистоянь на Майдані у 2013-2014 роках.

Про це повідомляє Про Ковель.

Спорудження пам’ятника та місце його розташування було предметом обговорення на громадських слуханнях про вшанування пам’яті загиблих на Майдані, що відбулись 18.03.2014 року, - повідомили у Ковельському міськвиконкому.

На підставі звернень громадськості, Станичного Ковельської міської станиці братства вояків ОУН-УПА Осіюка В.К. та депутата Ковельської міської ради Федосюк В.І. було прийнято рішення Ковельської міської ради від 24.04.2014 року №54/54 та оголошено відкритий конкурс на кращу ідею спорудження пам’ятника «Борцям за волю України», затверджено Положення про конкурс.

Оголошення про проведення конкурсу було розміщено на офіційних сайтах Національної спілки художників України, Національної спілки архітекторів України, Ковельської міської ради, в газетах «Волинь», «Високий замок», «Вільне слово» та «Вісті Ковельщини».

За результатами обговорення семи поданих проектних пропозицій на засіданні журі конкурсу, який відбувся 24.09.2014 року, обрано одну, яка слугуватиме ідеєю для майбутнього пам’ятника «Борцям за волю України» на бульварі Лесі Українки. Автором ідеї є Олена Цьомик, директор Ковельської дитячої художньої школи імені Андроника Лазарчука.

Умовами конкурсу була передбачена можливість внесення пропозиції щодо іншого місця встановлення пам’ятника на вибір автора-учасника конкурсу. Пропозиції щодо іншого місця розташування не надходили.
Пропозиція про спорудження пам’ятника «Борцям за волю України» та його місце встановлення на бульварі Лесі Українки погоджено управлінням культури Волинської облдержадміністрації.

На засіданні журі конкурсу також розглядалось питання спорудження пам’ятника на Меморіалі Слави. Було рекомендовано не брати цю ідею на озброєння та врахувати негативний досвід міста Луцька, коли на існуючій композиції Меморіалу добудовували все нові і нові елементи. Крім цього комплекс внесено у реєстр пам’ятників і будь-яке нове втручання в комплекс вимагає процедури погодження з авторами проекту.

В кінці лютого 2015 року на адресу виконавчого комітету надійшло колективне звернення від громадських організацій «ВГО Комітет Громадського Спротиву», «Майдан гідності», Ковельської організації Товариства Червоного Хреста України та настоятеля Благовіщенського собору щодо перегляду місця встановлення пам’ятника «Борцям за волю України», який передбачено розмістити на бульварі Лесі Українки біля кафе «Казка». У своєму зверненні керівники зазначених організацій пропонували встановити пам’ятник на «Меморіалі слави» або на території парку Тараса Шевченка.

У зв’язку з тим, що на даний час розробляється проектна документація на встановлення пам’ятника «Борцям за волю України», просимо мешканців міста висловити свою позицію щодо вибору місця його розташування та подати пропозиції з фотографіями пропонованого місця встановлення монументу до 22 травня 2015 року у відділ містобудування та архітектури виконавчого комітету міської ради (І поверх, каб. 104) тел. для довідок 61739.

Довідка
У 1997 році біля кафе «Казка» на бульварі Лесі Українки було встановлено камінь з написом, що на цьому місці буде споруджено пам’ятник «Борцям за волю і незалежність України». Виконавчим комітетом Ковельської міської ради 12.04.2007 року було прийнято рішення №168, яким дозволено встановити пам’ятник на місці пам’ятного знаку, рекомендовано провести замовлений конкурс на встановлення пам’ятника «Борцям за волю та незалежність України» в Ковельському міському парку культури і відпочинку імені Лесі Українки на бульварі Лесі Українки, та затверджено Положення про конкурс.

Пропозиція місця встановлення пам’ятника у 2007 році була підтримана дев’ятьма громадськими організаціями та підписами 747 мешканців міста Ковеля. У конкурсі взяло участь три особи. Тимчасовою художньо-експертною радою при управлінні культури і туризму Волинської облдержадміністрації 09.10.2007 року розглянуто проектні пропозиції, які було відхилено в результаті обговорення та рекомендовано виконавчому комітету Ковельської міської ради спільно з обласною організацією Національної спілки художників України оголосити відкритий конкурс на кращу ідею пам’ятника «Борцям за волю України» у Ковелі.

Для розгляду подають передпроектну пропозицію щодо організації благоустрою місця спорудження пам’ятника на бульварі Лесі Українки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Ковелі буде пам’ятник «Борцям за волю України»
21 квітень, 2015, 12:50