У які церкви ходять на Волині: інфографіка

У які церкви ходять на Волині: інфографіка
Перед Великоднем соціологи оприлюднити результати дослідження з приводу релігійної ідентичності українців.

Соціологи опитали 25 тисяч респондентів – це наймасштабніше «релігійне» опитування в історії України, - пише новинний портал "За Збручем".

Дослідження проводили чотири українські компанії: SOCIS, група «Рейтинг», Центр Разумкова та КМІС 1-17 лютого. У кожному регіоні проанкетували по 1 тисячі респондентів (крім Криму).

Дев’ять із десяти українців вважають себе християнами. Найбільша частина респондентів – 73,7% – вважає себе православними. Друга за чисельністю група – греко-католики, 8,1%. Католиків західного обряду – 0,8%; вірних протестантських/євангелічних церков – 0,9%. При цім значна частина респондентів далека від конфеційних тонкощів й називає себе «просто християнами» – 8,5%.

Православні домінують у більшості областей України. Найбільша частка православних – на Волині (97% у власне Волинській області, 91% – у Рівненській). Лише в Галичині переважають греко-католики: на Львівщині вірянами УГКЦ є 59%, на Івано-Франківщині – 57%, на Тернопільщині – 52%. Досить велика громада греко-католиків на Закарпатті – 19%.

Закарпатська область – найбільш мультирелігійний регіон України. Адже прикордонна область також провадить за числом католиків західного обряду в Україні – 7%. По 3% римо-католиків також зосереджені у Хмельницькій та Тернопільській областях. Найвищий відсоток вірних протестантських або євангелічних церков на Рівненщині – 5%. Полтавщина лідирує за числом українців, котрі вважають себе «просто християнами» – такою є релігійна ідентифікація кожного четвертого мешканця області.

Тих, хто не зараховує себе до жодних релігійних віросповідань, найбільше на Луганщині, – 18%. Не набагато відрізняється становище й у Запорізькій області – 16% уявляють себе поза релігією. Відносно високий відсоток агностиків в Києві та на Миколаївщині (по 11%), на Донеччині та Херсонщині (по 10 %).

Соціологічне опитування також засвідчило падіння позицій Української православної церкви Московського патріархату. Серед числа респондентів, котрі вважаються православними, лише 19,6% трактують себе вірними УПЦ МП. У Київському патріархаті майже вдвічі більше прихожан – 37,9%. Кожен сотий відвідує храми Української автокефальної православної церкви.

Відносну більшість в Україні становлять християни, котрі сприймають себе «просто православними» – 39,1%.

Лише у чотирьох областях Московський патріархат домінує над Київським. Найбільший відсоток доволі несподівано проявився не у східних чи південних регіонах, а на Буковині: у Чернівецькій області 53% респондентів вважають себе причетними до УПЦ МП поруч із 28% прихожан УПЦ КП. Утім, на Луганщині відносна перевага Московського патріархату таки суттєвіша: 47% при 5% у Київського патріархату. На Донеччині УПЦ МП є близькою для 35% респондентів, а УПЦ КП – для 14%. На Одещині 31% відносять себе до московського підпорядкування, 21% – до київського.

Найвищий відсоток православних Київського патріархату – у Галичині (76% – Івано-Франківська область, 71% – Львівська, 63% – Тернопільська). У галицькому регіоні також зосереджена найбільша кількість прихожан УАПЦ (16% – Тернопільська, 15% – Львівська, 10% – Івано-Франківська).

Надзвичайно малу частку вірних має Московський патріархат у Києві – лише 8%. Навіть на Тернопільщині церква УПЦ МП займає міцніше становище (11%), ніж у столиці. Найменший відсоток православних Московського патріархату є на Івано-Франківщині (2%), на Львівщині (5%), а також на Кіровоградщині (7%).

Кіровоградська область також веде перед за числом християн, котрі вважають себе «просто православними» – 64%.

Якщо порівнювати сьогоднішню ситуацію з попередніми роками, то УПЦ МП втратила близько чверті прибічників. Два роки тому, у березні 2013-го, з Московським патріархатом ототожнювало себе 27,7% українців, за даними соціологічного опитування Центру Разумкова. Натомість до Київського патріархату зараховувало себе 25,9% респондентів – це на третину менше, аніж сьогодні. Звісно ж, слід робити поправку на те, що з соціологічної вибірки випав Крим – однак його вплив не міг бути настільки визначальним.

До речі, число «просто православних» за два роки майже не змінилося: якщо у 2015 році їх 39,1%, то в 2013-му було 40,8%.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію