Романюк розповів, як у Норвегії вибирають мера

Романюк розповів, як у Норвегії вибирають мера
Про результати робочої поїздки у Норвегію з метою ознайомлення з роботою органів місцевого самоврядування під час оперативної наради поінформував Луцький міський голова Микола Романюк.

Ця поїздка – підсумок роботи спільного проекту Асоціації міст України та Норвезької Асоціації місцевих і регіональних влад «Формування політики, ґрунтованої на фактах у сфері місцевого самоврядування в Україні», який тривав понад рік. Під час підсумкової поїздки представники місцевих рад, міські голови обласних центрів із України, народні депутати України разом із норвезькими колегами визначали оцінку, ефективність проекту, можливість його продовження, - йдеться на сайті Волинської облдержадміністрації.

Українська делегація відвідала два міста: Ос та Фрідріхштадт. Перше місто має 18 тис. населення, друге – біля 80 тис. Гості ознайомилися з організацією місцевого самоврядування, зокрема, з системою фінансування, особливістю повноважень органів місцевого самоврядування у сфері освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, надання адміністративних послуг, молодіжній політиці тощо. Ознайомилися також із управлінськими підходами на рівні країни, парламенту, уряду, міста.

– Відбулася зустріч з Президентом Норвезької асоціації місцевих і регіональних влад, – зазначив Микола Романюк. – У Норвегії мера міста обирає президія, президію – депутати.

Найбільшу відповідальність мер несе перед президією. Норвезьці гордяться, що усі сплачують податки, які становлять 35 відсотків від заробітної плати.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А чи є там депутати-дятли типу луцького Осіпова?
Відповісти
Норвегія - гарна, зручна країна, тому її досвід важливий і корисний. А мера можна обирати у два тури, без президії і без посередництва депутатів. Головне достойних депутатів обрати.
Відповісти
Романюк, коли нарешті приберете ср\ч в скверику під мостом на пр. Перемоги?
Відповісти
Підіть і приберіть. Чому це має робити Романюк? Дістали.
Відповісти
Я виконую СВОЮ роботу за яку отримую платню. Романюка громада (шляхом виборів) найняла длятого щоб він утримував місто в чистоті і за це громада йому платить. По місту десятки стихійних звалищ, парки і сквери загиджені. "Європейське" місто...
ПС. Я принципово не смічу, ніде і ніколи.
Відповісти
Відповідь справжнього "європейця" з "європейського" міста. Судячи зі стилю і лексики мешкаєш на полігоні в Брищі?
Відповісти
+100500!!!Кращий комент цього року!Браво!
Відповісти
Зі стилем і лексикою усе о*кей. Мешкаю в Луцьку, заробляю на себе і сімю, чесно плачу податки, беру участь в генеральних прибираннях міста, купляю пляшку доброї горілки двірнику, за що він підтримує в дворі зразкову чистоту, не нию, не плачусь, не прошу голову міста прибрати смітники. А прохання мої виконай і почни усе з маленького. Вже сьогодні. Прозрієш за кілька тижнів. Просто, немає кому зішкрябати з твоїх очей вошиву барську поволоку.
Відповісти
"Відповідь справжнього "європейця" з "європейського" міста. Судячи зі стилю і лексики мешкаєш на полігоні в Брищі?". Юпітер, ти сердишся, значить ти не правий. (Лукіан, 2-ге століття, суперечка між Зевсом і Прометеєм).
Відповісти
ото то вже попили оковитої )))
Відповісти