«Бурштинова мафія на Волині» - затримали наступну «армію» копачів сонячного каміння. (ФОТО)

«Бурштинова мафія на Волині» - затримали наступну «армію» копачів сонячного каміння. (ФОТО)
На Волині й надалі процвітає незаконний та дуже дорогий бізнес – видобуток сонячного каміння.

Правоохоронці переконують, що активно боряться з «бурштиновою мафією», проте ситуація з незаконним видобутком бурштину й надалі не зрушила з місця. Копачів затримують, карають штрафами, які становлять трохи більше, ніж 7 тисяч гривень, та відпускають.

Буквально сьогодні вночі в Маневицькому районі поблизу села Галузія затримали цілу армію бурштиношукачів, а саме 21 людину, – про це під час брифінгу розповів начальник Волинської міліції Петро Шпига. На місці події було дві робочі увімкнені саморобні помпи, 4 свіжоутворених ями глибиною до двох метрів, 2 трактори, 3 легкових автомобілі, 1 мікроавтобус, 1 мотоцикл та одна одиниця зброї.


Техніку вилучили, а зловмисники наразі перебувають у районному відділі.

Петро Шпига бідкається та каже, що йому було б добре, якби того бурштину взагалі на Волині не було, бо він, як нарив на тілі: «Передати б його в Рівне – там знають, що з ним робити, та в Житомир», – зазначив правоохоронець. Проте схоже на те, що передавати бурштин нікуди не потрібно, адже копають його на Волині не тільки наші земляки, а й заїджі гості з сусіднього регіону.

Як відомо, в нашому краї неодноразово затримували шукачів цінного каміння. Серед них фігурують жителі Волині та Рівненщини. Головний міліціонер не заперечує, що це одні й ті ж самі люди, та що міліція працює за схемою «зловли, оштрафували, відпустили». «Це як валютники», – розводить руками Шпига і переконує, що й надалі боротимуться з бурштиношукачами.

Хоча виходить якесь замкнуте коло, адже зловмисників зупинити неможливо, й вилучити награбоване, як виявляється, теж. Цього року було відкрито 4 кримінальні провадження з приводу незаконного видобутку бурштину, проте, самого сонячого каміння не вилучили. Спритники, як стверджують правоохоронці, встигають все сховати. Або ж, на думку міліції, вони просто не натрапили на «плідних» копачів. Встановити суму награбованого каміння по викопаних ямах теж, кажуть, неможливо. От і цього разу – на місці події міліціонери корисних копалин якось не знайшли.

Шпига припускає, що зловмисники каміння сховали, бо дізналися про приїзд правоохоронців, а втекти не встигли. Щоправда, якщо звернути увагу на те, що на момент приїзду міліції помпи були увімкнені - порушники взагалі не збиралися втікати.

Декого з присутніх цікавило ще те, хто ж «кришує» копачів, адже, як бачимо, копають не прості селяни. Такі висновки можна зробити з достойного технічного оснащення, а також з того, що штрафи не лякають.

Нагадаємо, не так давно у пресі вибухнув цілий інформаційний «бум».
У Маневицьких лісах перестрілялися самооборонівці та «Правий сектор», які взялися «охороняти» волинський бурштин.

У Петра Шпиги поцікавилися, яке відношення представники цих двох громадських формувань мають до бурштину взагалі. На що він відповів: «За їхнім проханням, вони нам допомагали у 2014 році… Про те, що деякі особи представляються членами різних громадськи формувань, – таке є. При перевірці інформації встановлювалося, що ці особи колись мали відношення або до Самооборони, або до «Правого сектору», або до добровольчих батальйонів, таких, як наприклад «Айдар» та «Дук»… Але вони на цей час офіційно до цих громадських напрямків ніякого відношення не мають».

До слова, ціна бурштину в Україні на «чорному» ринку коливається від 200 до 4500 умовних одиниць.

Так, бурштин фракції «2» вартує від 200 доларів, фракції «5» - від 400 доларів, фракції «10» - від 800 до 1200 доларів. Самоцвіти фракції «15» коштуєють від 1200 до 1800 доларів, фракції «20» - від 1800 до 2400 доларів, фракції «50» - від 2500 до 3800 доларів та «сотку» оцінюють від 4000 до 4500 доларів.

У сусідній Польщі він у рази дорожчий - в 1,5 - 2 рази, ніж на «чорному» ринку України.







Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ідіоти. Не знають з ким ділитися.
Відповісти
так було бильше 30 осиб цикаво куды дилыся вже 7
Відповісти
А чоо держава ніц той грьобаний бурштин не копає?
Відповісти
Того шо "не доцільно" не в промислових маштабах поклади.
Відповісти
Аслан і його пацани також і в темі і вдолі
Відповісти
Аслан в темі через Лапіна.Вони копають без купівлі "квитка",але з відкатом.Який розмір сума і регулярність незрозуміло,а точніше СБУ не може скласти все докупи,конспірація.
Відповісти
Я Вам скажу хто його копає..... сама влада обласна і копає, а це гунчик, лошарук, самосік от Вам хто його і копає, це інвалідами треба бути щоб три найвищі гілки влади які мають врегулювати видобуток бурштину на Волині за рік часу робити робити і взагалі нічого не зробити, це фікція роботи! Ганьба таким владцям
Відповісти
Я цілком підтримую мого колегу це тільки уявіть що рік копають а влада неспромоглась взагалі нічого зробити, це можна тільки спіцяльно так закривати очі, при попередній владі такого й близько небуло
Відповісти
Це не влада а недоумки такі як Кошарук і його підлеглі адже по другому тут не назовеш їм отари овець в ковельських угіддях випасати а не областю керувати
Відповісти
підтримую тут за 1 тиждень часу потрібно було врегулювати видобуток і мільйони, мільярди коштів вобласть пішлоб а вони нічого не можуть -політичні імпотенти
Відповісти
Чоботи оділо і щось там муляє??????????????
Відповісти
Зловили тих що не діляться. З другоі сторони за що люди мають жити??? Там точно не риють хабарники лікарі, менти, чи таможники з депутатами.
Відповісти
Це показуха
Відповісти
Останні новини
«Бурштинова мафія на Волині» - затримали наступну «армію» копачів сонячного каміння. (ФОТО)
22 квітень, 2015, 19:00