На підприємствах Волині почастішали випадки смертельного травматизму

На підприємствах Волині почастішали випадки смертельного травматизму
На підприємствах Волині все частішими стають випадки смертельного травматизму. І це при тому, що кількість робочих місць в області у 2014 році зменшилася на 74 тисячі.

Про негативні наслідки рішення уряду щодо припинення виконання функцій нагляду і контролю та реагування в системі державного управління охороною праці говорили 22 квітня на спільному засіданні комісії з питань економічного розвитку, інвестицій, сільського господарів та житлово-комунального господарства і комісії з питань соціальної політики та соціального захисту громадської ради питань Волинській ОДА.

- Так, внаслідок нещасних випадків на підприємствах за останні п’ять років на Волині 44 особи загинули, 61 – отримала інвалідність. Лише минулоріч на виробництвах області загинуло шість волинян і більше сотні отримали травми. Між тим жоден посадовець так і не поніс за це покарання, - повідомив член громадської ради Вячеслав Кузнєцов.

Вже на початку цього року регіон сколихнули резонансні трагедії: у лютому стався нещасний випадок на так званих атракціонах, де під час роуп-джампінгу загинув 19-річний хлопець, а 16-річна дівчина досі перебуває у важному стані. У березні трапилася нова біда – під час користування газом у побуті загинули мати та донька.

Не краща ситуація й в Україні загалом. Експерти оцінюють нинішній стан виробничого травматизму в державі як критичний. Щорічно на виробництві травмується 13,0 тис. працівників. Майже кожний десятий нещасний випадок закінчується смертельним наслідком.

За даними Міноборони, від початку проведення і станом на 1 лютого 2015 року в АТО загинули 1750 українських військових. Натомість у мирному житті в Україні тільки на виробництві щорічно гине 1309 працездатних людей. Усе це - наслідки вкрай незадовільного стану роботи з охорони праці як в середовищі роботодавців, так і в державному управлінні.

Як показує статистика, за останні 9 років при зменшенні майже на 420 тис. штатних працівників на підприємствах, кількість осіб, які працюють в умовах що не відповідають санітарно-гігієнічним нормам, стабільно зростає.

Особливо складна ситуація з умовами праці на підприємствах малого і середнього бізнесу та індивідуальної зайнятості. Близько 4,8 млн. працівників там працюють без офіційного оформлення трудових відносин з роботодавцем. Саме в цьому секторі відбувається масове приховування нещасних випадків на виробництві

Законодавством України встановлена достатньо жорстка система цивільної та кримінальної відповідальності винних у допущенні виробничого травматизму (до 10 років позбавлення волі). Натомість винні так і не покарані.

Та й влада не робить нічого, аби змінити ситуацію. Від наглядових і контрольних функцій, які є основною складовою системи управління як охороною праці, так і безпекою життєдіяльності населення, держава самоусунулась, встановивши, що у 2014–2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців з обсягом доходу до 20 млн грн контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України, за заявкою суб'єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України.

На даний час ветеринари не можуть перевірити молоко, а працівники СЕС не можуть перевірити сертифікати якості продуктів, які використовують для приготування їжі нашим дітям в садочках та школах, інспектори пожежної безпеки не можуть перевірити готовність установ до опалювального сезону, інспектори ДАІ не можуть перевірити стан транспортних засобів. Інспектори Держгірпромнагляду знаходяться у безстроковій відпустці.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.