На Волині - виставка робіт засуджених Ковельської колонії. ФОТО

На Волині - виставка робіт засуджених Ковельської колонії. ФОТО
Рушники, вишивані картини та ікони – близько 70 робіт представили на виставці «Горнусь до тебе, Україно!» у галереї мистецтв культурно-просвітницького центру учні школи №14, що працює при вихованій колонії, - повідомили у Ковельському міськвиконкомі.

Впродовж десяти років діє у виправному закладі гурток народної творчості. Вишивати хлопців навчають вчителі англійської, української мови, зарубіжної літератури - Валентина Андрощук, Марія Григола, Наталія Бец.

Як пригадують наставники, вони навіть не уявляли, що вишивання набуте такої популярності серед вихованців. Всі вони починають із азів, а уже через невеликий проміжок часу стають справжніми рукодільниками.

Вчителі кажуть, що хлопцям дуже подобається, коли їх роботу відзначають, звертають увагу саме на їх вишиванки. Дехто з них в житті і не чув добрих слів, був обділений батьківською любов’ю. А схвальні відгуки для юнаків є надзвичайно важливими, бажаними, тому вони стараються, щоб хрестики лягали рівно, кольори гармонували і весь свій вільний час присвячують улюбленому заняттю.

Найбільше учасники гуртка полюбляють вишивати картини на релігійну тематику, хоча на виставці є чимало портретів визначних особистостей, пейзажів, натюрмортів.

Під час урочистого відкриття виставки, в якому, на жаль, не мали змоги взяти участь її автори, прозвучало багато теплих слів на адресу гуртківців. Керівник школи відзначив, що йому дуже приємно, що їх ініціатива щодо проведення виставки була підтримана. Вони готові і надалі демонструвати свою творчість широкому загалу, адже у вихованців гуртка чималий доробок і вони не збираються зупинятись на досягнутому. Та і кількість дітей, які бажають навчатись вишиванню постійно збільшується. Якщо спочатку лише один педагог займався з хлопцями, то уже зараз троє викладачів допомагають гуртківцям освоювати мистецтво вишивки.

За словами відвідувачів, ці витвори викликають захоплення Це копітка ручна робота, на кожній вишивці можна прочитати цілу історію, зашифровану в символах. В кожній - автор залишає часточку своєї душі.

Впродовж місяця виставка діятиме в культурно-просвітницькому центрі. Тож всі охочі можуть зайти і помилуватись вишиванками, які творили підлітки з непростою долею, важким минулим.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Виставка не в колонії, а в Культурно-просвітницькому центрі.
Відповісти
таки так
Відповісти
на 2-й, 3-й знимках автори шедеврів?
Відповісти
Останні новини
На Волині - виставка робіт засуджених Ковельської колонії. ФОТО
23 квітень, 2015, 10:35