Генпрокурор планує відібрати в олігархів 50 мільярдів доларів

Генпрокурор планує відібрати в олігархів 50 мільярдів доларів
Генеральна прокуратура України розпочала кримінальне провадження щодо дотримання законності при приватизації майна Державної акцiонерної холдингової компанiї "Укррудпром" у 2004 році.

Про це під час засідання Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації в середу повідомив її голова Борис Філатов, пише Gazeta.ua.

"Порушено справу за фактом заволодіння майном ("Укррудпрому") за попередньою змовою з вищим керівництвом країни", - сказав він.

За словами Філатова, про початок провадження комісію письмово поінформував заступник генпрокурора Юрій Столярчук.

Розслідування ведеться за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, здійснені в особливо великих розмірах або організованою групою). Голова комісії пояснив, що ідеться про заволодіння майном на суму 50 млрд дол.

Як поінформував член комісії Павло Різаненко, який очолює робочу групу з перевірки законності приватизації об'єктів гірничо-металургійного комплексу, внаслідок прийняття у 2004 році закону про особливості приватизації "Укррудпрому", 10 підприємств гірничо-збагачувальної галузі "були викуплені обмеженим колом осіб на неконкурентних засадах".

"Основними бенефіціаріями були СКМ, "Смарт-Груп" та "Приват-Груп", які придбали ці підприємства. Нам стало відомо, що по 3/4 цих підприємств згодом були проведені додаткові емісії акцій. Контрольний пакет держави в Інгулецькому ГЗК в процесі приватизації був розмитий до 37%. Також в результаті цього закону і такої приватизації відбулася монополізація залізорудної сировини компанією СКМ.

Як наслідок приватизації, ця група взяла під контроль ММК ім.Ілліча та "Запоріжсталь" - підприємства, які не мали своєї власної сировини", - пояснив він.

Різаненко додав, що майно "Укррудпрому" було придбано за 500 млн дол., тоді як його фактична вартість коливається в межах 20-50 млрд дол.

Нагадаємо, у березні парламентська комісія з питань приватизації сформувала робочу групу на чолі з нардепом (Блок Петра Порошенка) Павлом Різаненком для перевірки законності приватизації об'єктів гірничо-металургійного комплексу, зокрема, підприємств "Укррудпрому".

ДАХК "Укррудпром" володіла великими пакетами акцій гірничо-збагачувальних комбінатів, які видобувають залізну руду. У 2004 році активи компанії були остаточно приватизовані. Зокрема, СКМ Ріната Ахметова купила по 50% +1 акція Центрального і Північного ГЗК, група "Приват" - 25,78% акцій Південного ГЗК і 25,1% акцій ГЗК "Суха Балка", а також 93% акцій Криворізького залізорудного комбінату на користь Віктора Пінчука. Вадим Новінський розмив держпакет в 50% +1 акція Інгулецького ГЗК шляхом додаткової емісії акцій, і викупив решту 37,5%.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
...ну і що тут дивного.....тоді та банда приватизувала бо були при владі....а тепер цій банді потрібно з чогось свої статки збільшувати..от і відберуть щоб собі прихватизувати...але точно не для держави.....
Відповісти
...ну і що тут дивного.....тоді та банда приватизувала бо були при владі....а тепер цій банді потрібно з чогось свої статки збільшувати..от і відберуть щоб собі прихватизувати...але точно не для держави.....
Відповісти
Останні новини
Генпрокурор планує відібрати в олігархів 50 мільярдів доларів
23 квітень, 2015, 11:26