На Волині у лавах УПА був курінь азербайджанців

На Волині у лавах УПА був курінь азербайджанців
У складі УПА воювали представники різних національностей.

Цій темі вже присвячено ряд досліджень. Однак сьогодні в умовах російської агресії проти України ці матеріали сприймаються зовсім по-іншому, ніж, скажімо, п'ять чи двадцять п'ять років тому, - йдеться на «Київській правді».

Заклики до народів світу, борці за незалежність України, які писали понад сімдесят років тому у волинських лісах, дивно актуальні і сьогодні. Більш того, вони досі не дають спокою кремлівському керівництву, яке в черговий раз, тепер вже до 70-річчя Перемоги над нацизмом, намагається очорнити учасників визвольного руху українського народу.

І звинувачення українських патріотів в «махровому націоналізмі» і ненависті до всього неукраїнського розбиваються об факти, яких не хоче помічати російська пропаганда. Напевно, для ідеологів «русского мира» важко зрозуміти, як в Українській повстанській армії під одним прапором уживалися і воювали Українці, росіяни, грузини, вірмени, узбеки, литовці, осетини, мадяри і представники інших національностей. Їм не зрозуміти, чому і зараз проти агресивної політики Росії спільно виступають майже всі країни Європи та світу.

Але повернемося до історії, до документів з архіву Служби зовнішньої розвідки України.

У дослідженнях вчених наголошується, що першим національним підрозділом УПА був відділ узбеків, створений ще в середині 1943 року. Майже одночасно виникли курінь грузинів і сотня кубанських козаків. Трохи пізніше на Волині з'явився курінь азербайджанців. На початок 1944 року, як свідчать учасники національно-визвольного руху, до складу УПА входили близько 50 українських куренів і 15 куренів національних. За деякими підрахунками, чисельність УПА в той час становила близько 100 000 осіб, з них 80 000 - Український і 20000 - представники інших народів. Крім цього, зустрічаються згадки про те, що влітку - восени 1944 року підрозділи кримських татар, калмиків, чеченців, грузин і азербайджанців вирушили в рейди на схід України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: упа
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині у лавах УПА був курінь азербайджанців
23 квітень, 2015, 12:02