У Луцьку студенти зустрілися з ліквідаторами аварії на ЧАЕС: герої серед нас. ФОТО

У Луцьку студенти зустрілися з ліквідаторами аварії на ЧАЕС: герої серед нас. ФОТО
Напередодні 29-ї річниці чорнобильської катастрофи студенти Луцького національного технічного університету спілкувалися з ліквідаторами аварії на ЧАЕС.

Зустріч розпочалася переглядом документального фільму. Опісля студенти і викладачі екологічного факультету схвильовано слухали щирі сповіді очевидців тих подій, активних учасників ліквідації наслідків трагедії в Чорнобилі, ставили питання і отримували відповіді. Ініціатор зустрічі - фотограф Дмитро Гегер.



Перед молоддю виступили Віталій Палюх і Шишкевич Валентин, герої - ліквідатори, які у 1986 році розбирали радіаційні завали у самісінькому епіцентрі трагедії.

"Через нездорову секретність люди просто не мали достатньо інформації, щоб правильно захиститись від невидимої смерті", - констатують ліквідатори.



Суденти були шоковані інформацією про відсутність елементарних засобів захисту. Не вистачало сталевих пластин, якісних захисних костюмів. Солдатам доводилося часто використовувати підручні засоби: гуму, маски, шматки металу. Більшість із них не були проінформовані про ступінь ризику і рівень небезпеки який несе радіація.



"Просто дивитися боляче, як на кадрах тридцятилітньої давності молоді хлопці в одному гумовому фартусі і медичній масці лопатами згрібають рештки радіоактивних стержнів", - ділиться враженнями студенка Ольга.

Ось хоча б такий приклад, коли німецькі вчені запропонували прислати робота, і попросили дані про рівень радіації у епіцентрі для його програмування, радянські служби дали занижені показники. Машина вийшла з ладу і довелося посилати людей.


Чорнобиль і досі залишається своєрідним дозиметром совісті. Колись про ліквідаторів писали: "герої, що врятували світ", а через кілька років просто забули. У грудні 2014 року було прийнято зміни до закону, де з чорнобильців знімається частина пільг. Закон вступає в дію з 1 липня 2015 року.

Зараз на Волині залишилось менше 2000 тисяч ліквідаторів трагедії. Мало хто з них доживає до 50-ти років.

Нагадаємо: аварія на Чорнобильській АЕС - це екологічно-соціальна катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції в ніч на 26 квітня 1986 року. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і відбувся викид радіоактивних речовин потужністю в 300 Хіросім. На думку багатьох людей, ця подія стала однією з причин розвалу СРСР.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Політехнічного інституту, як вказано в тексті, у нас давно не існує.
Відповісти
Останні новини
Автоконкурс завершився
23 квітень, 2015, 15:30
У Луцьку студенти зустрілися з ліквідаторами аварії на ЧАЕС: герої серед нас. ФОТО
23 квітень, 2015, 15:17