Прокурор Волині розповів, що за межі України вивезли 50 кілограмів бурштину

Прокурор Волині розповів, що за межі України вивезли 50 кілограмів бурштину
Прокурор Волинської області Дмитро Чепіжак під час прес-конференції розпровів, що за межі Ураїни вивезли 50 кілограмів бурштину.

Загалом головний прокурор наголосив, що з нелегальним видобутком бурштину дуже важко боротися, адже законодавство в цьому плані неврегульоване.

За словами Чепіжака, з жовтня минулого року органи прокуратури позбавлені права, а відтак, і можливості проводити перевірки у порядку нагляду за додержанням та застосуванням законів.

Цього року до суду вже скеровано два кримінальні провадження стосовно шести осіб. Двох осіб вже засуджено до штрафу більше 18 тисяч гривень із конфіскацією відповідного знаряддя. На теперішній час розслідується ще 8 таких кримінальних проваджень. У них визнано речовими доказами 9 автомобілів та 9 мотопомп.

Нагадаємо, нещодавно начальник УМВС Волині Петро Шпига під час брифінгу зазначив, що при затримані нелегальних бурштиношукачів сонячого каміння не було виявлено і обсяги бурштину, який здобувають, практично неможливо визначити.

Тим часом Дмитро Чепіжак розповів, що 1,3 кілограма бурштину було вилучено як речовий доказ. Також цього року при спробі незаконного вивезення за межі території України вилучили близько 50 кілограмів бурштину, трьох осіб вже притягнуто до адміністративної відповідальності, щодо решти – матеріали знаходяться на розгляді в суді.

До слова, ціна бурштину в Україні на «чорному» ринку коливається від 200 до 4500 умовних одиниць.

Так, бурштин фракції «2» вартує від 200 доларів, фракції «5» - від 400 доларів, фракції «10» - від 800 до 1200 доларів. Самоцвіти фракції «15» коштуєють від 1200 до 1800 доларів, фракції «20» - від 1800 до 2400 доларів, фракції «50» - від 2500 до 3800 доларів та «сотку» оцінюють від 4000 до 4500 доларів.

У сусідній Польщі він у рази дорожчий - в 1,5 - 2 рази, ніж на «чорному» ринку України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Бурштин вже тонами вивозять...
Відповісти
50 кілограмів -во дає ,показує ,що прокуратура починає працювати ,а раніше чим займались ,чи бандитське видобування бурштину велось на законних підставах і які ще вам,хабарники ,закони потрібні .
Відповісти
Останні новини
Прокурор Волині розповів, що за межі України вивезли 50 кілограмів бурштину
24 квітень, 2015, 13:41