«Літакопад» на Волині - покарані правоохоронці та версії СБУ і прокуратури

«Літакопад» на Волині -  покарані правоохоронці та версії СБУ і прокуратури
Під час прес-конференції за участю прокурора Волинської області Дмитра Чепіжака йшла мова про дві авіакатастрофи, які трапилися на Волині.

Одна з них сталася кілька років тому, інша – цього року наприкінці березня. Загинуло четверо людей. В літаках на момент аварії перебувало по дві особи. Кукурузники перевозили контрабандні цигарки.

Як стало відомо зі слів Чепіжака, по літаку контрабандистів, який впав у 2013 році у селі Скулин Ковельського району, досі триває розслідування, і схоже на те, що світла на події дворічної давнини в принципі не пролили.

Зокрема прокурор області зазначив: «По авіакатастрофі, яка відбулася у 2013 році – досудове розслідування на сьогоднішній день триває… Літак був зареєстрований у республіці Польща і в подальшому проданий громадянину України. Ця особа заперечила свою причетність до літака. В договорі купівлі літака наявний підпис, який не схожий із підписом останнього. Будь-яких офіційних даних про переміщення літака через кордон України немає».

І хоча прокуратура заявляє про одну версію походження літака, СБУ досі не може визначитися з цим питанням: «На даний час у кримінальному провадженні надіслано ряд міжнародних доручень, направлених зокрема, на з'ясування питання походження літака, який розбився. За попередньою інформацією деякі частини літака належали раніше кільком літальним апаратам, які зареєстровані як в Україні, так і в одній з країн Європи. Дане питання досліджується. Очікується відповідь по міжнародних клопотаннях. У ході слідства встановлено, що цигарки, які знаходились в цьому літальному апараті, виготовлені за кордоном», - так відповіли працівники Служби безпеки України у Волинській області на інформаційний запит журналістів ВолиньPostу.

Нагадаємо, як повідомлялося у пресі, в кукурузнику, що розбився під Скулином, загинув син начальника відділу з надзвичайних ситуацій Ковельської РДА Олександра Ромаха. На місці авіакатастрофи знайшли автомобіль у кюветі. Місцеві мешканці розповіли, що у контрабандистів був спільник, який, побачивши падіння, поїхав на місце катастрофи. Повертаючись назад, очевидно, не справився з керуванням і з'їхав у рів. Автівка була зареєстрована на ім҆'я Любові Григорівни Ромах.

Журналісти нашого видання поцікавилися у прокурора, яким чином пов'язаний посадовець із контрабандним кукурузником, на що той не підтвердив ніяких зв'язків. Що ж до третьої особи, котру місцеві мешканці називають спільником загиблих, то Дмитро Чепіжак розповів – його допитали, але він заперечив будь-яку причетність до цих подій.

І хоча ситуація за 2 роки ні на крок не зрушила з місця, відповідні органи однаково переконують, що ретельно проводять розслідування: «Що ж до фігурантів справи, які загинули у місці події – у слідства наявні дані, що до перетину ними державного кордону за декілька днів перетину літака в Польщу, однак відсутні дані щодо їх повернення в Україну. Це вказує не можливе їхнє незаконне переміщення в літаку на територію України… Проводяться слідчі дії, спрямовані на встановлення інших осіб, причетних до придбання повітряного судна, здійснення польотів та організації контрабанди», - зазначив Чепіжак.

Також він розповів, що були претензії з цього питання до органів слідства, і прокуратурою ініційовано притягнення їх до дисциплінарної відповідальності за неналежне розслідування.

Що ж до подій цього року – то за словами керівника прокуратури Волині з'ясувати вдалося багато, але нез'ясованого теж вистачає. Наразі досі не вдалося ідентифікувати тіл. Щоб визначити особи загиблих, призначено судово-молекулярну експертизу.

Як пояснив Дмитро Чепіжак, через резонанс події подробиці досудового розслідування наразі не можуть розголошувати. Коли поставлять крапку у справах по падіннях на Волині літаків, та чи поставлять взагалі – невідомо.

Наталка ПОЛІЩУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: літак
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
з такою метою люди давно безпілотники експлуатують
Відповісти
Гидко читати.
Відповісти
і поймеш, що толку з прокуратури Волині - повний НУЛЬ. Хоч кого не став прокурором. Продаються всі.
Відповісти
На фіг мені ваші внутренні органи. Гнати всіх сраною мітлою, щоб навітьза тепло і світло не платити.
Відповісти
Останні новини
«Літакопад» на Волині - покарані правоохоронці та версії СБУ і прокуратури
24 квітень, 2015, 15:31