ДТЕК перешкоджала розвитку видобутку вугілля на заході України - ЗМІ

ДТЕК перешкоджала розвитку видобутку вугілля на заході України - ЗМІ
Створені схеми поставок вугілля з Донбасу є причиною занепаду Львівсько-Волинського басейну, за рахунок якого можливо майже повністю забезпечити потреби ТЕС Західного регіону.

Про це пише Оксана Загакайло у статті «Вугілля України: чи не Донбасом єдиним» для ZN.UA.

Із 2011 року видобуток вугілля в Львівсько-Волинському басейні різко скоротився і в останні роки становив лише 2% від всеукраїнського.

Навіть якби не почалася війна, задіяна з 2011 р схема поставок вугілля з Донбасу призвела б до занепаду Львівсько-Волинського вугільного басейну після приватизації Західенерго компанією ДТЕК.

У 1980 р у Львівсько-Волинському басейні працювало 23 шахти з максимальною річним видобутком вугілля 15,5 млн т. На сьогоднішній день залишилося всього 13 шахт - дев'ять на Львівщині і чотири на Волині. Торік з них добули тільки близько 2 млн т вугілля газової групи. Це приблизно 2% від загальної вуглевидобутку держави.

«У 2011 році «Західенерго «в результаті приватизації перейшло до складу компанії ДТЕК, що належить Ринату Ахметову, як і більшість приватизованих шахт у Донецькій і Луганській областях. Але чомусь видобуток вугілля шахтами Львівсько-Волинського басейну не зацікавила ДТЕК. Навпаки, із часу приватизації Західенерго навіть в Західний регіон України з Донбасу щорічно завозили 4-5 млн т вугілля. Хоча витрати на транспортні перевезення при цьому становили 400-500 млн грн щорічно», - підкреслює Загакайло.

Викликає подив і будівництво шахти «Нововолинська« №10, яке триває вже понад 25 років. І вже майже десять років політичні діячі заявляють, що вона от-от запрацює, утім не поспішають казати, коли саме це станеться. Вартість будівництва з року в рік збільшується і вже сягає 500 млн грн. Балансові запаси шахти оцінюють у 37 млн т.

Як крок до підвищення ефективності роботи шахт Львівсько-Волинського басейну, Міністерство палива та енергетики України розробляє план приватизації і закриття державних шахт. До переліку майна на приватизацію включені відокремлений підрозділ шахтоуправління «Нововолинське» та відокремлені підрозділи ДП «Львіввугілля».

За твердженням фахівців, при відповідному фінансуванні за короткий час видобуток вугілля у Львівсько-Волинському басейні можна подвоїти. Краще виділити фінансування для цього видобувного регіону, ніж завозити вугілля з віддалених земель.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
ДТЕК перешкоджала розвитку видобутку вугілля на заході України - ЗМІ
27 квітень, 2015, 12:41