Працівники луцького притулку для собак вчилися досвіду у польських колег

Працівники луцького притулку для собак вчилися досвіду у польських колег
У рамках проекту «S.O.S – безпека співжиття людей та тварин на польсько-українському прикордонні: Львів, Люблін, Луцьк та Івано-Франківськ» працівники комунального підприємства «Ласка» побували на конференції в м. Люблін, яка відбувалась у притулку для тварин.

Перша навчальна частина відбулася у вигляді лекції щодо роботи з тваринами, їхнього догляду та відлову. Найцікавішим з лекторів на думку присутніх виявився зоопсихолог та кінолог люблінського притулку – Даріуш Орналь. Він не лише розповідав, а й наглядно показував відлов тварин, та наголошував на їхньому сприйняті світу, що тварини відчувають ті ж емоції що і люди - радість, здивування, сум, страх, біль: фізичну та емоцій, - про це повідомили у відділі інформаційної роботи Луцької міської ради.

У Любліні собак не вбивають, усім знаходять дім або утримують до смерті. Котів після стерилізації повертають на попереднє місце проживання. За словами санітарної служби Любліна, коти не допускають розмноження щурів. Також підтверджують, що після того, як забрали собак із вулиць суттєво збільшилось поголів’я лисиць. Проте щороку відловлюють у Любліні понад тисяч собак та котів. Лисиць вакцинують від сказу.

Фінансується притулок повністю з міського бюджету, сам притулок не заробляє на себе, що цікаво на харчування виділяється величезні кошти не лише для тих тварин, що перебувають у притулку, а для тих, які знаходяться на вулиці. Тобто випущені коти під опіку волонтерів годуються за кошти міського бюджету.

Друга частина конференції відбула для керівників проектів, директорів КП та притулків у стінах міської ради, яка передбачала визначення спільної теми для соціальної компанії, тут думки розходились, в кожного міста були свої пропозиції, Івано-Франківськ наполягав на темі: «стерилізації домашніх тварин», Львів на темі: «собака з кліпсою безпечна», Люблін на: «адапції тварин», Луцьк обрав основні теми це «адаптація» та «реєстрація». Після довгих переговорів за ініціативи Луцька був знайдений компроміс – основною темою була вибрана адаптація тварин (основний акцент це - візьміть тварину з притулку) – яка буде транслюватись на телебаченні, радіо, та розміщена на біг-бордах, а брошури та Інтернет повідомлення охоплять реєстрацію, стерилізацію домашніх тварин та гуманного поводження щодо тварин на вулицях, в тому числі з кліпсами.

Набутий досвід дасть можливість кожному місту покращити свою роботу. Колосальні знання допоможуть в організації роботи в комунальних підприємствах. Семінари вчили правильного годування тварин, їхнього відлову та операцій. Також навчали соціалізовувати дуже диких собак, розуміти їх і навчати інших людей бути добрими до живих істот.

Під час обговорень було визнано усіма, що в Україні м. Луцьк випереджає усі міста по роботі з тваринами. Навіть Люблін був вражений програмами екологічної етики у школах і реєстрації тварин, адже вони теж прагнуть започаткувати таку практику у себе і за взірець візьмуть напрацювання нашого міста. Можна з гордістю казати, що не лише ми повчилися у Польщі, а й і Польща перейматиме досвід від нас.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ласка
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
досвіду не можна вчитись - його набувають або переймають.
Відповісти
Останні новини
Працівники луцького притулку для собак вчилися досвіду у польських колег
28 квітень, 2015, 10:26