У Луцьку шукали «формулу ідеального міста»*

У Луцьку шукали «формулу ідеального міста»*
«Шукайте своє, неповторне» - польський архітектор лучанам

Аби правильно вибудувати стратегію розвитку міста і зробити його комфортним та привабливим, варто шукати щось, притаманне тільки Луцькові, й саме навколо нього будувати бачення розвитку, – радить лучанам заступник директора департаменту архітектури та містобудування Любліна Ельжбета Мончік.

Про це йшлося на засіданні громадської платформи «Інститут розвитку міста», у якому, окрім Ельжбети Мончік, взяли участь луцькі архітектори, фахівці із містобудування та громадські активісти.

«Це не повинен бути якийсь один конкретний об’єкт. Наприклад, в Любліні такою «родзинкою» є колористика міста. Вся архітектура в місті виконана в спокійних кольорах: сірий, пісочний. Коли підняли документацію, чого саме так, відшукали закон, прийнятий ще за царських часів, за яким всі будівлі мали бути саме в такій кольоровій гамі.

У нас лишалося два виходи: або все перефарбувати, або залишити як елемент історичної пам’ятки. Ми лишили все, як є, і вважаємо це своєю неповторністю», – розповіла Ельжбета Мончік.

«Про формулу ідеального міста починав дискутувати ще Платон, а питання і досі відкрите. Ми не покликали польських колег, щоб сліпо переймати їхню модель, але вважаємо за правильне вивчати чужий досвід, щоб знайти свій шлях і зробити Луцьк містом, комфортним для кожного», – поділився своїм баченням експерт «Інституту розвитку міста», заступник Тернопільського міського голови Владислав Стемковський.

Під час обговорення назвали кілька прикладів неправильної розбудови Луцька. Одним із них є пішохідна вулиця Лесі Українки у сучасному вигляді. Потік пішоходів по цій вулиці від центру міста і до Кривого Валу – вдвічі більший, ніж далі до Старого міста. Так само ціни на нерухомість – вдвічі вищі. Така ситуація, на думку учасників дискусії, якраз і пов’язана із відсутністю балансу між потребами людей та забудовою.

Позитивним моментом зауважили наявність у Луцька Генерального плану, але так само визнали, що цього документа – замало.

«Коли у 2008 році обговорювався Генеральний план міста, я підходив з пропозицією передбачити велодоріжки. На це почув відповідь, що Генплан не передбачає такої деталізації. Тому тепер в Луцьку є багато речей, які не суперечать плану, але відверто псують місто. Візьмемо, до прикладу, п’ятиповерховий будинок на Перемоги, де кожне вікно першого поверху – це вже двері окремого офісу. Це не суперечить Генплану, але є злочином по відношенню до міста. Ельжбета зауважила: цінність – в деталях. А ми, опікуючись стратегіями, якраз часто втрачаємо в деталях», – зауважив помічник народного депутата Юрій Моклиця.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку шукали «формулу ідеального міста»*
29 квітень, 2015, 08:30