У ломбарди почали здавати цінні військові оснащення

У ломбарди почали здавати цінні військові оснащення
Волонтери забили на сполох через те, що ломбарди скуповують у бійців після ротації військові прилади та вбрання.

Після того, як бійці почали повертатися на "гражданку", у ломбардах по всій Україні з'явилася цінна військова техніка: приціли, біноклі, каски і навіть прилади нічного бачення, пише tsn.ua.

Волонтери, які на все це збирали кошти, забили тривогу. "В одному з львівських ломбардів, випадково, перебуваючи вдома, вирішив просто зайти до ломбарду подивитися і виявив, що знаходиться тепловізор за дуже скромною ціною", - розповів парамедик-доброволець Юрій Бондар.

Водночас стало відомо, що за цей необхідний на передовій прилад боєць 80-ї бригади отримав копійки.

"Він отримав на руки близько 15 чи 16 тисяч гривень, а ломбард після закінчення терміну договору, коли він повинен був його викупити, виставив його за ціною 24 тисячі доларів", - наголосив волонтер, додавши, що собівартість товару - понад 80 тисяч гривень.

"Директор ломбарду, коли зрозумів всю складність ситуації, що склалася, поїхав додому, взяв свої власні кошти, поклав їх у касу і зробив вигляд, що товар не приймався. І цей прилад уже за 3 доби був у зоні АТО. І був відданий у руки дійсно тим, кому він був необхідний", - додав волонтер.

Проте, за словами волонтерів, не лише техніку забирають із собою бійці, деякі везуть додому і військове вбрання.

"Нещодавно стався такий випадок у знайомих волонтерів, що декілька місяців назад вони передали бійцю і форму, і зброю. Він завершив свою кампанію, приїхав додому і все це розпродав", - розповіла волонтер Богдана.

Своєю чергою бійці вважають, що таким чином вони мстять державі, яка їх не забезпечує. Журналісти програми "Гроші" перевірили ломбарди столиці на порядність і спробували продати оптичний приціл вартістю від 2 тисяч гривень (волонтер придбала його за чотири – прим.ред.).

У деяких ломбардах купувати його відмовились, а в інших запропонували за приціл лише 200 та 100 гривень, ще й намагались обдурити, переконуючи, що новий такий прилад коштує 320 гривень.

Однак згідно з законом, ломбарди не мають права скуповувати в людей військову техніку.

"Спеціальну військову техніку заборонено використовувати як предмет застави. За порушення вказаної норми чинним законодавством передбачено відповідальність", - йдеться у Цивільному кодексі України.

Волонтери ж запевняють, якщо так піде і далі, - вони не зможуть допомагати бійцям на передовій. Адже кошти, на які вони купують необхідні в АТО обладнання та форму, збирати все важче.

"Першу мобілізацію ми змогли вдягнути і взути, другу-третю - не дуже. Уже третя - дуже складно. А четверта - надзвичайно складно. Все тому, що це гроші простих людей", - пояснив Юрій Бондар.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
от і збувають непотріб...
Відповісти
Математіки порахуй що ти написала.
Відповісти