На Волині засудили посадовців хлібокомбінату

На Волині засудили посадовців хлібокомбінату
На Волині засудили посадовців, які завдали державі збитків на майже 90 млн грн.

Директор державного підприємства «Луцький комбінат хлібопродуктів №2» і його заступник самовільно використовували зерно, борошно та зернові відходи Держкомрезерву та Аграрного фонду на понад 80 мільйонів гривень і безпідставно перерахували більше восьми мільйонів гривень із Держбюджету на рахунок ТОВ "Конкорд плюс", - повідомляє прес-служба УМВС Волинської області.

Ще в червні 2010 року правоохоронці викрили протиправну діяльність посадовців, тож прокуратурою Волинської області порушено кримінальну справу за фактом привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

"Посадовець неправомірно використав зерно з Держкомрезерву та Аграрного фонду для виготовлення борошна, яке в подальшому реалізовувалося суб’єктами господарювання. При цьому в офіційних документах відпуск товару не відображався", – розповів начальник УМВС України у Волинській області Петро Шпига.

Згодом під час проведення повної інвентаризації на ДП "Луцький КХП №2" зафіксовано нестачу зерна Аграрного фонду. Окрім того, працівники управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України у Волинській області встановили: у 2009 році за вказівками керівництва хлібокомбінату на "Луцькому КХП №2" підроблено приймальні акти про отримання від ТОВ "Конкорд плюс" п’яти тисяч тонн пшениці і двох тисяч тонн жита. У результаті пред’явлення службовими особами ДП “Луцький КХП №2” цих документів у Державний комітет України з державного матеріального резерву на розрахункові рахунки ТОВ “Конкорд плюс” із Держбюджету безпідставно перераховано більше восьми мільйонів гривень.

Загалом задокументовано факти самовільного використання ДП зерна Держкомрезерву на суму 45 мільйонів 271 тисяч гривень, зерна Аграрного фонду на суму 32 мільйони 706 тисяч гривень, борошна та зернових відходів Аграрного фонду - на 3 мільйони 33 тисячі гривень і безпідставного перерахування 8 мільйонів 22 тисячі гривень державних коштів на рахунок ТОВ "Конкорд плюс". Таким чином посадовці завдали державі майже 90 мільйонів збитків.

Кримінальна справа про обвинувачення посадовців у вчиненні інкримінованих їм злочинів неодноразово розглядалася в Луцькому міськрайонному суді, Апеляційному суді Волинської області та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних та кримінальних справ.

Зрештою фігурантам кримінальної справи Луцьким міськрайонним судом винесено вирок. Директор ДП і його заступник отримали по 5 років позбавлення волі із позбавленням права обіймати посади, пов'язані із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, на державних підприємствах та установах, строком на три роки, та штраф у розмірі 340 000 гривень.

Враховуючи щире каяття, суд звільнив заступника від відбування покарання у вигляді позбавлення волі, встановивши випробувальний термін тривалістю три роки. Окрім того, у зв’язку з декриміналізацією посадовців звільнено від покарання за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України.

Директору ТОВ «Конкорд плюс» призначено покарання – 7 років позбавлення волі із позбавленням права обіймати посади, пов'язані із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, терміном на 3 роки, та із конфіскацією майна.

Крім того, суд зобов’язав стягнути з посадовців на користь Державного агентства резерву України заподіяні збитки – 45 мільйонів 271 тисяч гривень, а з директора ТОВ стягнуто на користь Державного агентства резерву України - 8022230 гривень. Судом також конфісковано рухоме та нерухоме майно фігурантів на суму понад 10 мільйонів гривень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Засудили ,а де вкрадені гроші ?
Відповісти