Мешканці обваленого будинку просять визнати його непридатним для життя

Мешканці обваленого будинку просять визнати його непридатним для життя
Мешканці обваленого будинку на вулиці Рівненській, 109 написали відкрите звернення до президента Віктора Януковича, прем'єр-міністра Миколи Азарова, голови Верховної Ради Володимира Литвина та волинських посадовців з проханням надати їм нове житло та з'ясувати причини обвалу.

Нагадаємо, що 10 червня о четвертій ранку стався обвал двох під’їздів у будинку на вулиці Рівненській, 109.

У листі жителі висувають ряд причин, які, на їх думку, спричинили обвал будинку. Серед них – неякісне виконання будівельних робіт, помилки в конструкції несучої стіни, регулярне підтоплення підвалу та підмивання дощовими водами фундаментів споруди.

Також обурені мешканці наголошують, що в будівлі з'явилися нові тріщини, а отже виникає загроза подальшого руйнування будинку.

Люди звертаються до Президента з проханням проконтролювати забезпечення жителів 56 квартир аварійного будинку новим житлом, до прем’єр-міністра – з проханням виділити кошти власне на придбання нового житла.

Голову Верховної Ради Володимира Литвина закликають визнати будинок непридатним для життя та посприяти в об’єктивному розслідуванні причин обвалу.

Голову волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука просять сприяти створенню експертної комісії, що складатиметься з висококваліфікованих експертів, а Миколу Романюка – збудувати на місці зруйнованого будинку новий житловий комплекс з ігровим майданчиком у дворі.

Наразі мешканці двох обвалених під'їздів проживають у готелі «Світязь», жителі 3 і 4 під'їздів - у гуртожитку педагогічного коледжу.

У тексті звернення йдеться:

Ми, що нижче підписалися, мешканці будинку, що знаходиться за адресою: м.Луцьк, вул. Рівненська, 109, який було збудовано та здано в експлуатацію навесні 1971 року постраждали в результаті руйнування будівлі о 04 годині 15 хвилин 10 червня 2012 року.
В результаті обвалу перекриття з першого по п’ятий поверхи загинуло двоє людей та вщент зруйновано вісім квартир. Мешканців 28-ми квартир першого та другого під’їздів відселено з будинку вранці 10 червня 2012 року. Решту мешканців 28-ми квартир третього та четвертого під’їздів відселено на наступний день після трагедії 11 червня 2012 року, так як в конструкціях будівлі з’явилися нові тріщини і виникла загроза її подальшого руйнування. Владою прийнято рішення про виділення лише для мешканців восьми зруйнованих квартир нових помешкань.
На нашу думку причинами трагедії були:
• помилки в проекті будинку, а саме конструкції зовнішньої несучої стіни;
• вкрай неякісне, з явними порушеннями будівельних норм і правил, виконання будівельно-монтажних робіт ще під час будівництва будинку в 1970-1971 роках, а саме: дуже низька марка розчину для мурування (М10-М15, замість М100-М150), неякісне мурування несучих стін, дуже мале (5-6 см) опирання плит перекриття на несучі стіни (по нормі повинне бути не менше 9-10 см), відсутність армування мурування несучих стін, недостатнє анкерування плит перекриття;
• необдумане проектування і проведення в 2004 році фірмою «Новий дім» будівельно-монтажних робіт по реконструкції першого поверху будинку з улаштуванням системи вентиляції і встановленням потужних кондиціонерів на несучій стіні будинку та ремонтом прилеглої території зі сторони вулиці Рівненської,
• регулярне підтоплення підвалу будинку між першим та другим під’їздом внаслідок розривів зношених водопровідних мереж,
• інтенсивний рух великотонажних автомобілів по вул. Рівненській, який викликав постійні вібрації та коливання будинку;
• Підмивання дощовими водами, що стікали з вул. Рівненської, фундаментів будинку.
Комплекс перерахованих вище причин, на нашу думку, призвів до раптового падіння плит перекриття та повного руйнування частини зовнішньої несучої стіни між першим та другим під’їздами нашого будинку.

Подальше проживання в цьому будинку вважаємо неможливим та наполегливо просимо:

Президента України Віктора Федоровича Януковича
- взяти під особистий контроль питання забезпечення мешканців 56 квартир аварійного будинку новим житлом;

Прем’єр-міністра України Миколу Яновича Азарова
- виділити кошти на придбання ще 48-ми нових квартир для мешканців аварійного будинку;

Голову Верховної ради Володимира Михайловича Литвина та народних депутатів України
- посприяти в об’єктивному розслідуванні причин обвалу будинку, з метою недопущення в майбутньому руйнування подібних будівель та збільшення кількості жертв, а також визнати наш будинок непридатним для подальшої експлуатації;

Голову Волинської обласної державної адміністрації Бориса Петровича Клімчука та депутатів обласної Ради
- максимально сприяти створенню комплексної чесної незалежної компетентної експертної комісії, в яку б входили висококваліфіковані спеціалісти проектних та дослідницьких інститутів, будівельних організацій, лабораторій випробовування будівельних конструкцій та матеріалів;

Голову Луцької міської Ради Миколу Ярославовича Романюка та депутатів міської Ради
- показати приклад всій країні, як потрібно піклуватися про громадян міста, як по господарськи вирішити питання з будинком, який практично зруйновано. Оскільки так зване «відновлення будинку» не може дати позитивних результатів і коштуватиме дуже великих витрат, вважаємо, що за ці гроші було б доцільніше збудувати на місці зруйнованого будинку новий багатоповерховий житловий будинок, з використанням сучасних технологій, ігровим дитячим майданчиком у дворі, що у комплексі стало б справжньою окрасою та візитною карткою нашого міста.
- надати копію заключення експертної комісії.

З повагою та впевненістю, що наші прохання будуть почуті та позитивно вирішені, мешканці будинку № 109 на вул. Рівненській в місті Луцьку Волинської області.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Мешканці обваленого будинку просять визнати його непридатним для життя
19 червень, 2012, 16:56