Звідки в Україні квітка червоного маку

Звідки в Україні квітка червоного маку
Замість жовто-чорної стрічки, імперіалістичного символу Росії, червоний мак. Ця квітка, яку у Європі використовують як символ скорботи за загиблими у Другій світовій війні, сьогодні приживається і в Україні. Історія у цього символу теж цікава.

Про це повідомляє Телеканал 24.

Мак як символ з'являється у поезії часів Першої світової війни. У 1915 році канадський військовий лікар Джон Мак-Крей написав вірш "У полі Фландрії" – там розповів про червоні маки, що виросли на могилах солдатів. Твір надихнув американську гуманістку Міону Майкл прикрасити маком свій одяг, аби вшанувати пам’ять загиблих.

У 1920 році Американський легіон прийняв маки як офіційний символ. Уже через рік вони стали емблемою Королівського Британського легіону. Він і започаткував акцію на підтримку ветеранів, яка на Туманному Альбіоні відбувається щороку. Кожен благодійник отримує червоний паперовий мак і приколює його до свого одягу. Зараз квіти на лацкани чіпляють на теренах колишньої Британської імперії. У такий спосіб вшановують пам'ять загиблих у всіх збройних конфліктах з 1914-го року.

В Україні мак має символічне значення ще з козацьких часів. Ця квітка, вірили, виростала там, де гинули козаки, обороняючи рідну землю. З маків плетуть вінки. Їх традиційно вишивають на рушниках та сорочках.

З весни минулого року, з огляду на російську агресію, Україна почала потрохи відмовлятися від радянської ідеологічної спадщини, а червоний мак став уособлювати трагедію Другої світової, у якій загинули мільйони українців. Стилізовано оформив символ харківський дизайнер Сергій Мишакін. З одного боку це квітка маку, з другого — кривавий слід від кулі. Така символіка має застерігати кожного від повторення війни.

Цієї весни Перемогу над нацизмом у Європі Україна вирішила відзначати у дусі пам'яті та примирення, а не традиційного совкового культу війни. Відтак, відмовилась і від скандальної георгіївської стрічки, яку на пострадянському просторі активно використовують з 2005 року.

До речі, вона до Другої світової війни жодного стосунку не має - з'явилася у Російській імперії ще за Катерини II. А нині вона є своєрідним розпізнавальним знаком російських терористів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Звідки в Україні квітка червоного маку
08 травень, 2015, 21:05