На Волині зруйнували будинок, в якому народилась видатна українська акторка

На Волині зруйнували будинок, в якому народилась видатна українська акторка
У Любомлі знищили пам’ятку історії – будинок, де народилась відома акторка театру і кіно Наталія Ужвій.

Пише директор Любомльського краєзнавчого музею Олександр Остапюк на інформаційному сайті "Буг".

Дерев’яний будинок батьки Ужвій побудували в м. Любомль на вулиці Тильній в кінці ХІХ ст. В ньому 8 вересня 1898 року народилась відома актриса. Через короткий час сім’я переїхала на проживання в Польщу. До свого будинку Наталія Ужвій приїжджала в міжвоєнний період, а також під час відвідин м. Любомль у 1971 році.

Після 1945 року будинок перейшов у приватну власність жителів міста, які не мали стосунку до родини Ужвій. У січні 2013 року помер його останній власник. Тоді ж Любомльський краєзнавчий музей звернувся до райдержадміністрації з проханням викупити будинок у спадкоємців і створити там музей Наталії Ужвій. Ще до того часу зусиллями колективу музею були зібрані експонати для майбутнього музею.

На рівні заступника райдержадміністрації було домовлено, що адміністрація викуповує будинок у спадкоємців і в подальшому там буде створено музей Н. Ужвій. Минув рік із того часу. Спадкоємці не змогли довше чекати, коли влада викупить будинок і продали іншому власнику.

Хоча будинок і територія садиби, як пам’ятка історії місцевого значення, охоронний № 789, охороняється державою. Свого часу Львівський інститут «Укрзахідпроектреставрація» розробив охоронну зону пам’ятки. За охорону і збереження пам’яток на території міста Любомль несе відповідальність голова міської ради. Залишається загадкою, як мер міста дозволив приватизувати територію і сам будинок.

Сьогодні, коли ще зберігся каркас будинку, місцева влада мала б призупинити руйнування і домовитись із новим власником про цільове призначення будинку. Оскільки Любомль знову може втратити чергову пам’ятку історії. До цього часу місто має і інші проблемні питання по збереженню пам’яток історії і археології. Немає охоронних зон на обидва городища міста – Х-ХІ ст. і ХІІІ-ХV ст., на католицьку муровану каплицю Яна Непомука XVIII ст. За короткий період вже встигли зруйнувати торгові ряди ХVІІІ ст. на площі Ринок, скоро рухне аварійна покрівля палацу Браницьких ХVІІІ ст.

Уже зараз про випадок повідомлено у відповідні пам’яткоохоронні структури області та району, залучено ЗМІ. Залишається чекати і надіятись, що Любомль не втратить чергової пам’ятки історії, а буде містом з багатою історією і культурою.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
...і не треба москалів, своїх уродів не на одну сотню років припасено:-(
Відповісти
Ужвій не дуже то признавалась до своїх волинських коренів.
Пусти Дуньку в Європу.
Відповісти
Останні новини
На Волині зруйнували будинок, в якому народилась видатна українська акторка
09 травень, 2015, 13:45