Американський човен здійснив першу в світі навколосвітню підводну подорож

Американський човен здійснив першу в світі навколосвітню підводну подорож
10 травня 1960 року Американський атомний підводний човен "Тритон" здійснив першу в історії людства підводну навколосвітню подорож.

Про це повідомляє Телеканал 24.

"Тритон" на момент побудови був найдорожчим підводним човном в світі – 109 мільйонів доларів, і єдиною субмариною, яка мала два ядерних реактори. Тому командування обрало "Тритон" для виконання операції "Сендбласт" – навколосвітньої подорожі під водою.

24 лютого 1960 року "Тритон" вийшов в Північну Атлантику. Через 60 днів та 21 годину човен повернувся в точку відправлення до скель святих Петра і Павла. Маршрут "Тритона" пролягав через мис Горн, води Південної Америки, Тихий океан, Філіппіни, Індонезію, Індійський океан.

Щоправда, рекорд можна вважати умовним. Адже за увесь час подорожі субмарина таки піднялася на поверхню, щоб транспортувати хворого матроса на американський корабель. Втім, зважаючи на екстраординарні обставини, рекорд все ж вирішили зарахувати.

Загалом "Тритон" пройшов 26 723 морські милі з середньою швидкістю 18 вузлів. Для ВМС США це було надзвичайно престижне досягнення. Адже Штати продемонстрували Радянському союзу, що можуть виробляти та експлуатувати підводні човни екстра-класу.

Після встановлення рекорду "Тритон" став флагманом флоту підводних човнів США, але пробув він у цьому статусі недовго. Через велику коштовність обслуговування підводний човен у 1967 році вирішили списати.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
охопила переусвідомлених нациків!
Відповісти
І до чого та стаття?
Відповісти
Останні новини
Американський човен здійснив першу в світі навколосвітню підводну подорож
10 травень, 2015, 10:12