У Луцьку відбувся фестиваль вишитих рушників

У Луцьку відбувся фестиваль вишитих рушників
Лучани провели всеукраїнський фестиваль вишитих рушників під гаслом – вишиті обереги єднання.

10 травня на Театральній площі Луцька лучани прийшли на фестиваль вишитих рушників, який провели в рамках Дня матері. Люди, тримаючи в руках рушники, зробили щільне коло. В акції брали участь всі бажаючі різної віковової категорі - як діти, менше шести років, так і люди пенсійного віку. В об'єднаному колі з рушників брали участь і учні Волинської православної богословської академії та Волинської духовної семінарії. Вони принесли не тільки рушники, а й вишиті ікони, колекція яких належить митрополиту Волинському і Луцькому Ніфонту.

«Сюди принесли 23 ікони, які належать митрополиту Волинському і Луцькому Ніфонту», - повідомив учень Волинської духовної семінарії Павло Огребчук.

Учениці Волинської православної богословської академії також прийшли на площу зі своїми вишитими рушниками.

«Вишивати почала недавно. Цей рушник, який я принесла сьогодні, я вишивала близько року. Цій справі мене навчила мама», - сказала учениця ВПБА Іванна Байрак.

Школярка Юлія Снітко почула про акцію в школі, тому вирішила що одягне вишиванку, яку їй вишила мама, і прийде на Театральний майдан щоб долучитись до фестивалю.

«День матері у нас святкують кожного року. Я принесла вишитий рушник нашої сім’ї і буду тут стояти до кінця акції», - мовила Юлія.

Майстрині з магазину «Вишиті мрії» ярмаркували на фестивалі, презентуючи присутнім вишиті бісером сорочки, рушнички, гаманці прикрашені бісером та інше. Майстрині кажуть що на одну сорочку потрібно біля трьох тижнів часу, якщо складний візерунок, щоб вишити її бісером.

«Дуже вишивка захоплює, заспокоює нерви, аби тільки ніхто не заважав», - каже майстриня Марія Дужик.

Також на майдані провели благодійний аукціон-продаж вишитих рушників «З добром у серці". Виручені кошти, за словами співорганізатора акції Ірини Крищук, планують передати матерям, чиї сини загинули в АТО.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Який жах ті вишиті ікони! Хто ж дозволив так глумитися над Образом Господнім?! Тепер кожна баба, яка вміє тримати голку та має моток акрилових ниток ядучих кольорів мнить себе іконописцем? Гріх потакати такому глуму та несмаку. Це породжує гординю серед таких "майстрів" та нищить правдиве традиційне народне мистецтво вишивання. Подивіться на старі вишивані рушники - це вияв високої творчості та смаку. Порівняйте з тим, що ви бачите перед собою, за винятком кількох екземплярів.
Відповісти
Свято вийшло неорганізоване, особливо коли почали рушники розгортати,нас з дітьми гонили з одного місця в інше,всіх погнали на вул.Лесі Українки.А наші можновладці та господарі міста вже для фотосесії на площі осталися.Порада для тих хто організовує такі заходи, плануйте як той рушник має простягатися та давайте людям повну інформацію щодо заходу.А то люди, як стадо овець збилися в кучу і нехотіли проходити далі по вулиці Л.Українки.
Відповісти