Сепаратисти вимагають конституційно визначити особливий статус Донбасу

Сепаратисти вимагають конституційно визначити особливий статус Донбасу
Сепаратисти висунули пропозиції щодо конституційної реформи.

Самопроголошені ДНР і ЛНР сформулювали пропозиції щодо реформи конституції України до засідання профільної комісії в Києві. Про це йдеться в документі, текст якого публікує "Донецьке агентство новин", повідомляє Корреспондент.net.

"Нами спрямовані до Конституційної комісії України на ім'я Володимира Гройсмана та в Мінську контактну групу на адресу представника ОБСЄ Хайді Тальявіні, а також представнику Росії Азамату Кульмухаметову, представникові України Леоніду Кучмі і тимчасовому координатору групи з політичних питань П'єру Морелю пропозиції щодо зміни Конституції України відповідно до пункту 11 Комплексу заходів з виконання мінських угод від 12 лютого 2015 року", - наголошується в документі.

Ними передбачається включення до конституції України додаткового розділу, що закріплює особливий правовий статус окремих районів Донбасу.

Повпреди ДНР і ЛНР Денис Пушилін і Владислав Дейнего наголосили, що пропозиції включають створення загонів народної міліції, підконтрольної місцевій владі, офіційний статус російської мови, особливий економічний режим.

"Також передбачена можливість укладення комплексу договорів і угод між центральною владою України і Донбасом. Пропонуються поправки в статті Конституції про судову систему, про прокуратуру, про місцеве самоврядування, про адміністративно-територіальний устрій України", - йдеться в повідомленні.

Крім того, сепаратисти пропонують конституційне закріплення позаблокового статусу України.

Як повідомлялося, про те, що в ЛДНР хочуть отримати особливий статус для Донбасу, було заявлено ще у вівторок. Коментуючи цю заяву, лідер фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV у вівторок ввечері заявив, що Донбас не може отримати жоден особливий автономний статус, він може тільки отримати більше повноважень нарівні з іншими регіонами України в рамках децентралізації влади.

"Донбас є невід'ємною частиною України. І ніякого особливого, від всієї іншої України, статусу він не повинен отримати. Крим нам відповів, що надуманий в 1991 році, особливий статус, коли облрада вдруге стала Верховною Радою Криму, рано чи пізно призводить до сепаратизму і протиставлення якоїсь окремої частини країни до всієї країни", - сказав він.

Луценко зазначив, що Донбас може отримати такі ж розширені повноваження, як і всі області країни. "Це називається децентралізація, посилення повноважень Донбасу, Харківської, Сумської, моєї рідної Рівненської, Чернігівської або будь-якої іншої області. Особливої області в Україні не повинно бути. Вони повинні мати максимум повноважень, але ніяких особливостей, преференцій. Ніхто нікого не годує - всі живемо разом, в одній державі", - наголосив він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
всі тези путлєра від тих бандюків...
нехай путлєр спочатку у своїй конституції закріпить Крим за Україною)
Відповісти
Останні новини
Сепаратисти вимагають конституційно визначити особливий статус Донбасу
13 травень, 2015, 10:13