Волинський боєць, який став на Сході інвалідом, досі не отримав статус учасника АТО. ФОТО

Волинський боєць, який став на Сході інвалідом, досі не отримав статус учасника АТО. ФОТО
Станіслав Рибчук з Волині служив у сумнозвісній 51-й окремій механізованій бригаді, яка вже розформована. Боєць був артилеристом і ще в серпні на Донеччині його випадково переїхала наша установка «Град». Солдат дивом лишився живим, переніс 5 операцій і в свої 24 став інвалідом, проте і досі не отримав статус учасника АТО.

Інформує PRESS-ЦЕНТР.

До війська Станіслав Рибчук пішов у квітні минулого року ще під час першої хвилі мобілізації. Його зарахували в 51-у окрему механізовану бригаду. Далі були навчання на полігоні та зона АТО. Він потрапив на Донеччину і лише там усвідомив, що в Україні триває справжня війна, до якої більшість солдат тоді була не готова.

- Багато з нас тоді були психологічно не готовими до війни, - говорить Станіслав Рибчук. - Ти туди потрапляєш, війна тебе миттю засмоктує, а ти не знаєш, що робити та куди бігти. Щось поруч вибухає, а ти замість того, щоб впасти, стоїш у ступорі. Ми тоді пройшли навчання на полігоні, приїхали на схід, але навіть і думки не мали, що все обернеться реальними бойовими діями.

У серпні під час активної фази АТО зі Станіславом сталося нещастя. Бійця переїхала наша установка «Град», під яку він приліг відпочити. Говорить, сховався там від можливого артилерійського обстрілу, але інший солдат його не помітив, завів машину і рушив з місця.

- Коли мій товариш завів машину, я прокинувся, - згадує Станіслав. - «Град» одразу рушив – я хотів утекти від того колеса, але воно мене наздогнало. Тоді я закричав, наче божевільний. Мене почули, машина зупинилась, мене якось витягнули, а далі від болі та шоку вже мало що пам’ятаю.

Стас дивом вижив. Він місяць пролежав у реанімації, переніс 5 операцій, про які тепер нагадують шрами по всьому тілу - солдату вирізали мало не половину шлунку.

Коли Стаса виписали з лікарні, його одразу комісували. Йому 24 і він уже інвалід. Майже всі свої армійські речі чоловік роздав іншим бійцям, залишивши на згадку про службу в АТО лише камуфляжні штани та куртку.

Стасу не можна піднімати важкого та багато ходити, але без діла він усе одно не сидить. Тому допомагає батькам по господарству і приглядає за молодшим братом. Колишньому солдату вже видали посвідчення інваліда, а ось домогтися статусу учасника АТО він не може і досі.

"Мені, вже інваліду, доводиться за кожним папірцем їздити окремо, - наголошує Станіслав Рибчук. - Я взагалі не розумію, як можливе таке знущання над людьми, які на війні залишили своє здоров’я. У мене мати теж інвалід. Це, напевно, лише в нашій країні можливе таке ставлення до солдат. Держава на нас наплювала".

Мати бійця жаліється: вона вже з десяток разів була у військовій частині, де служив її син, завезла чималу кількість документів, проте все марно.

Натомість, військові наполягають - Станіслав досі не здав усі необхідні документи і це – головна причина затримки з видачею посвідчення учасника АТО.

- Така ситуація по військовослужбовцю Рибчуку виникла через те, що ним не надано всіх необхідних документів та не надані персональні дані, - говорить начальник прес-центру ОК «Захід» Анатолій Прошин. - Зі своєї сторони можу запевнити, що цю ситуація ми візьмемо під контроль і в найкоротші терміни Рибчук отримає статус учасника АТО.

Матір бійця дивується такій бюрократії. Каже, що коли сина відправляла до війська, всі документи військові зібрали за один день, а тут за 9 місяців впоратись не можна.

Нині про Стаса згадують лише волонтери. Вони не дають колишньому солдату падати духом і нагадують, що звичайні українці ним пишаються і ніколи не забудуть.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: АТО, бійці
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
то як тепер йти на війну?
Відповісти
еврокрадуны в ковеле раздают себе по два гектара земли и награждают себя званиями участника ато.при этом максимум где они воевали это в ресторанах уничтожая водку и ковбасу
Відповісти
Останні новини
Волинський боєць, який став на Сході інвалідом, досі не отримав статус учасника АТО. ФОТО
14 травень, 2015, 13:04