Ковель обігрівають ковельськими котлами

Ковель обігрівають ковельськими котлами
В місті Ковель на зміну заводській котельні, оренда якої була досить дорога, вирішили придбати і встановити котли місцевого виробника.

В радянські часи, коли на заводі «Ковельсільмаш» працювало 8000 людей, забезпечення міста теплом було з єдиної котельні – заводської. Однак зараз завод переживає не найкращі свої часи: чисельність працюючих скоротили до тисячі, а новий власник сказав, що буде постачати тепло, якщо міська влада візьме котельню в оренду.

Мер міста Ковель Олег Кіндер розповів, що після того як керівник КП «Ковельтепло» Володимир Бойко показав йому економічну викладку в частині оренди котельні, яку взяв попередній мер, виявилось, що близько півтора мільйона в рік міська рада платить за оренду котельні зі старим обладнанням.

«Коли я побачив величезні двигуни, які за умов сильних морозів просто «склякнуть», адже вогонь горить в котлові, а насос ніщо не обігріває. І я зрозумів, що з такими справами жартувати не можна, і спитав в Володимира Івановича Бойка чи можна з бойлерної зробити котельню, виявилось, що можна. Хоча він і говорив мені, що бюджет міста не потягне, проте ми склали план дій і вже на виконкомі, де розглядали звіт про забезпечення теплом, я сказав внести окреме протокольне рішення на опалювальний сезон ввести котельню в експлуатацію», - розповів Олег Кіндер.

За словами Кіндера, це сучасна котельня «на яку я можу запросити і німців, і поляків, які будуть ходити на тій котельні з відкритим ротом».

«От уявіть рівень котельні, якщо на вулиці міняється температура, то автоматично все йде на комп’ютер, і робота котлів вся йде в частині температурного режиму», - додав Кіндер.

Щоб запустити котельню міська рада витратила багато грошей. Вони стратегічно визначили, що потрібно максимально в Ковелі поставити котлів на твердому паливі ковельського виробника - фірми «Кальвіс», яка дає можливість взяти в лізинг і в розстрочку.

"Коли губернатор казав, що «Кальвіс» - це вчорашній день, то я робив зауваження, що це не можна порівнювати. Якщо ковельський котел на 1.1 мВт коштує 370 тисяч, то німецький котел житомирського виробництва буде коштувати 3,5 мільйона.. Моя мета була в тому, щоб не розморозити систему, адже в нас в Ковелі вся система об’єднана. Будь-яка котельня, яка може в Ковелі зламатись, не буде для нас фатальною частиною розмороження будь-якого будинку, бо ми відразу переключаємо інші котельні. Отож, я вважаю, що нам потрібно максимально поставити котлів хоча б, щоб не розморозити систему і для цього ми поставили практично до десятка котлів", - мовив Олег Кіндер.

Після закінчення опалювального сезону, подачу гарячої води в Ковелі роблять на твердопаливних котлах. Проте газових котлів вони не викидали, а паралельно з ними поставили твердопаливні котли, щоб можна було регулювати опалення як газом, так і дровами.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.