У Володимирі – Волинському розповіли, що не будуть піднімати тарифи на воду. ФОТО

У Володимирі – Волинському розповіли, що не будуть піднімати тарифи на воду. ФОТО
В місті Володимир-Волинський в минулому році виграли європроект «Чиста вода» з кошторисом 20 мільйонів євро.

Мер міста Володимир-Волинський Петро Саганюк повідомив, що в позаминулому році їхнє місто виграло європроект під назвою «Чиста вода на Побужжі транскордонна система постачання міста Хрубешов та Володимир-Волинський», на який було виділено коштів в сумі 20 мільйонів гривень.

Залишилось освоїти ще декілька мільйонів гривень, і цей проект буде завершено. Завдяки сучасному обладнанню місто має можливість економити до 50% електроенергії, саме через це, як запевняє Саганюк, тарифи на воду в місті не піднімали.

«В позаминулому році ми виграли європроект на 20 мільйонів гривень. Мільйон вісімсот євро, тобто це європейські гроші, 200 тисяч наші. За рахунок різниці курсу євро, тоді і зараз, ми ще й заощадили, тому додатково на дві вулиці проводимо водопровід, та на інші вулиці, де не було води теж. Також проводиться реконструкція на водоканалі, там ми поставили водозбірник на два мільйона літрів. В нас вода не з річки, а з свердловин, в яких поставили теж сучасне обладнання. За рахунок тільки того, що поміняли обладнання і поставили цей водозбірник вода закачується в нічну пору, коли електроенергія дешева, а в день свердловини стоять. За рахунок цього маємо економію 50%. Зараз завдання поставлено: тарифи не піднімаємо в місті на воду», - сказав Петро Саганюк.

Начальник управління житлово-комунального господарства та будівництва виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради Віктор Фіщук розповів, що ця міжнародна програма охоплює три країни: Польща – Білорусь –Україна. В рамках цієї програми транскордонного співробітництва місто Володимир-Волинський спільно з польським містом Хрубешов написали проект, який називається «Чиста вода". Цим проектом передбачено масу заходів на водоканалах Хрубешова і Володимира-Волинського. По даній програмі передбачається фінансування ЄС всіх заходів в розмірі 89% і спів фінансування 11% міста Володимир-Волинського.

«Ми частину робіт сьогодні зробили, поклали майже три кілометри мереж, які забезпечать водопостачання в індивідуальні забудови. Зробили масу робіт на водоканалі. В нас є відреставровані свердловини. Також поставили енергозберігаюче обладнання та збудували резервуар чистої води (РЧВ) на два мільйона літрів. Ще не завершений проект повністю по «Чистій воді», але ми з поляками плідно займаємось підготовкою наступного етапу і такий самий проект готуємо по каналізації тому що, коли почали вести воду в індивідуальні забудови, люди почали ставити питання стосовно каналізації», - сказав Віктор Фіщук.

РЧВ поки що не працює, бо мають доробити труби, але зараз в місті економлять електроенергію за рахунок нових насосів, частотних перетворювачів і енергоощадного економного обладнання. Наразі підрядники відмовилися виконувати роботи у зв’язку з різким стрибком цін на матеріали, тому міська влада знову проводить тендер, після якого планують до кінця року запустити резервуар чистої води.

Стосовно свердловин, з яких викачують воду з-під землі, то їх є загалом десять, але всіх не використовують, бо немає такої необхідності. Наразі є чотири діючі свердловини, з яких три відреставровано, а четверта знаходиться в стадії реконструкції.
«Загалом є десять свердловин, але використовуємо не всі, адже немає такої необхідності. На свердловинах встановлена повна автоматизація та буде встановлено систему відеонагляду. Також ми ремонтували старі насоси, натомість поставили нові. Завдяки новому оснащенню відбувається значне енергозбереження», - повідомив головний інженер КП «Водоканал» Ярослав Ковалюк.

Також працівники водоканалу розповіли про те, як в них відбувається хлорування води. На території водоканалу є станція хлорування, яку зробили завдяки реалізації проекту «Чиста вода». В приміщені є бак, в якому виробляється гіпохлорид, з цього бака він потрапляє в насос, звідти подається в резервуар.

«Ми раніше хлорували воду, яку викачуємо з-під землі, рідким хлором. Проте, так як воду дуже чути тим хлором, то перейшли на гіпохлорит натрію. По-перше - якість води від того, що ми його почали використовувати, стала кращою, по-друге - функцію знезараження гіпохлорит натрію виконує ще краще і немає ніякого запаху», - каже відповідальний за станцію хлорування Володимир Сліпокуров.

Всі освоєні кошти, які видали місту Володимир-Волинський в рамках проекту, звіти , акти виконаних робіт та все інше перевіряють закордонні представники, які часто приїжджають в місто і проводять контроль того, що вже зроблено волинянами. Мер міста запевняє, що лишилось освоїти декілька мільйонів і проект «Чиста вода», якщо все піде по плану, то обіцяють завершити до кінця поточного року.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Володимирі – Волинському розповіли, що не будуть піднімати тарифи на воду. ФОТО
15 травень, 2015, 18:23