Луцьк – пілотне місто у проекті Ради Європ та Єврокомісії

Луцьк – пілотне місто у проекті Ради Європ та Єврокомісії
Луцьк обрали пілотним містом для реалізації спільного проекту Ради Європи і Європейської комісії «Урбаністичні стратегії в історичних містах, скеровані громадянами».

Вибір давнього Лучеська, який наближається до свого 950-ліття, не випадковий. Адже містяни вміло оперують славною спадщиною для збереження історичної пам’яті, розвитку туризму, виховання патріотизму. Останнє й стало вирішальним при виборі Луцька як пілотного міста, - пише Урядовий Кур'єр.

Активно використовується й історико-архітектурна спадщина міста. Зокрема той факт, що 1429 року в Луцькому замку відбувся з’їзд монархів Європи, на якому радилися, як протистояти османській агресії, вирішували торговельні та інші проблеми. Саме тут фактично була зроблена перша спроба мирно урегулювати те, що раніше з’ясовували за допомогою меча. Тому лучани впевнені, що витоки нинішнього Європейського Союзу — саме на берегах Стиру.

— Нині наше місто добре відоме в Україні як місце проведення арт-шоу «Ніч у Луцькому замку», численних мистецьких заходів, у яких бере участь чи не вся країна, — розповів Луцький міський голова Микола Романюк. — Головна мета проекту — розробка інноваційних моделей планування, які сприятимуть розв’язанню практичних проблем в історичних містах. Вони мають відповідати європейським нормам і тенденціям. А головне — привабити міжнародних інвесторів до реабілітації культурно-історичної спадщини та її сучасного використання, розв’язання соціальних проблем. Йдеться також про залучення громадськості до процесу прийняття політичних рішень, вдосконалення транспортного обслуговування, розвитку туризму тощо.

Партнером унікального для нашої держави проекту є Організація міст всесвітньої спадщини в Європі та Міністерство культури України.

— Часто історична спадщина сприймається як бар’єр, перешкода… А в проекті ми хочемо перетворити її в ресурс для подальшого розвитку, — сказав журналістам регіональний координатор Організації міст всесвітньої спадщини в Європі Маттіос Ріпп. — Подібний проект уже реалізовували в дев’яти європейських містах. Зокрема в Ліверпулі, Неаполісі, Любліні. Вдалося залучити до розвитку понад сто мільйонів євро. Найголовніше, щоб до реалізації проекту активно долучилася громада.

Проект триватиме 30 місяців та реалізовуватиметься в шести країнах «Східного партнерства» — в Україні, Азербайджані, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдові. Від кожної країни організатори відібрали по одному пілотному місту та два супровідні. В Україні — це Жовква на Львівщині та Мелітополь на Запоріжжі.

Крім широкої методичної допомоги проект передбачає розробку конкретних планів реставрації пам’ятників, будівель, розробку технічної документації. Наступним етапом стане пошук інвестицій.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Луцьк – пілотне місто у проекті Ради Європ та Єврокомісії
16 травень, 2015, 09:27