У Луцьку обговорили можливість створення реабілітаційного центру для бійців АТО*

У Луцьку обговорили можливість створення реабілітаційного центру для бійців АТО*
В обласному центрі громадські активісти та представники політичної партії «Демократичний альянс» обговорили насущні проблеми демобілізованих бійців АТО і намагалися випрацювати механізм співпраці громадськості із владою для допомоги військовим.

Про це стало відомо під час круглого столу 20 травня.

Заступник голови партії «Демократичний альянс» Ігор Андрійченко, який родом із Чернігова і нещодавно був демобілізований з українського війська, особисто знає з якими проблемами зустрічаються військові, які приїхали із зони АТО у мирне життя.

Він зазначив, що метою його приїзду стала потреба зрозуміти і обговорити проблематику військових та війни. На його думку, територіальна оборона України є важливою темою сьогодення. Адже не рідко трапляється, що батальйони тероборони відправляють захищати іншу область, а не ту, де вони постійно дислокуються. Тобто ці підрозділи не виконують своїх прямих обов'язків.

Окрім того, Андрійченко заявив, що нині проблемою для демобілізованих військових є отримати статус і посвідчення учасника АТО. Військові після повернення не можуть отримати пільги, бо бюрократичний механізм їм у цьому заважає. Також бійцям важко після демобілізації проходити курси лікування, адже по всій Україні є тенденція відправляти повторно у зону бойових дій ледь живих військовослужбовців.

«Влада міста повинна не формалізовувати допомогу і кричати на мітингах, як вони «допомагають» «атошникам». А повинна очолювати благодійницьких рух, йти на зустріч волонтерам і тему війни робити для себе пріоритетною. В Луцьку та в Україні є багато волонтерських рухів, які відкритті для громадськості і регулярно звітують про свою діяльність. Тому не потрібно думати куди краще нести гроші, а варто просто поцікавитись роботою окремих волонтерських утворень і з ними надалі працювати», - мовив заступник голови партії «Демократичний альянс».

Ігор Андрійченко поцікавився у присутніх на зустрічі лучан, як проходять лікування волинські бійці у луцькому госпіталі. На що депутат Луцької міської ради Роман Бондарук зазначив, що держава не до кінця забезпечує всіма необхідними ліками як військових, так і сам госпіталь в цілому. Там погані умови перебування пацієнтів, і якби не ініціативність та наполеглива робота волонтерів, пораненим бійцям було б ще важче там лікуватись.

На думку Ігоря Андрійчинка, в державі відбувається симуляція процесу допомоги як демобілізованим, так і мобілізованим бійцям АТО. Кожна область у свій час прийняла певну програму для реабілітації і підтримки учасників АТО, але вона ніде ефективно не діє.

«Військовим важливо, аби про них пам’ятали. Якщо влада обіцяє виділяти їм землі чи надавати якісь пільги, то нехай це робить. А не продає за хабарі земельні ділянки приватним фірмам. Тому на владу потрібно постійно давити. Я знаю психологію демобілізованих. Вони чекають, що за їхні подвиги влада і люди будуть до них нормально ставитись, але такого на жаль поки немає», - зазначив Андрійченко.

Активісти Луцька зазначили, що у місті немає постійного реабілітаційного центру, де б надавалась різна допомога демобілізованим. Волонтерам самотужки вдається проводити курси реабілітації для окремих волинян, але їхніх сил недостатньо.

Представник «Фундації розвитку громади», волонтер Юлія впевнена, що для бійців, що на власні очі бачили жахіття війни, важлива психологічна допомога. Але без підтримки обласної чи міської влади це зробити не можливо, бо волонтерські резерви теж вичерпуються.

«Волонтерам чиновники не хочуть давати навіть приміщення для того, щоб можна було їм десь працювати, а для бізнесу вони знаходять цілі будівлі і здають в оренду за копійки – це нонсенс», - зазначила дівчина.

Наостанок Роман Бондарук зазначив, що він як депутат міської ради буде лобіювати проект рішення про програму для реабілітації і підтримки учасників АТО, яку сформують волинські волонтери і яка буда дієвою для тих, кому справді потрібна.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
поверніть чоловіків до проблем сьогодення... Ось і вся реабілітація.
Відповісти
Это невозможно. Бабло давно распилено, сэр.
Відповісти
Де влада причетна там один піар до виборів і дерибан.
Депутати можливо ви самі на фронт поїдете а ми тут і самі розберемося поки вас не буде...
Відповісти