Луцькі підприємці змушені з ночі займати черги, аби потрапити у ЦНАП. ФОТО

Луцькі підприємці змушені з ночі займати черги, аби потрапити у ЦНАП. ФОТО
У Луцьку та по всій Україні помітний неабиякий ажіотаж серед підприємців, які згідно із прийнятим Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів» зобов’язані подати відомості про себе та свої підприємства державним реєстраторам.

Через це біля Центру надання адміністративних послуг у Луцьку утворюються довгі черги, люди помітно нервують і скаржаться, що державні реєстратори приймають лише 40 людей у день, мовляв більше талончиків на прийом немає. Ажіотаж серед луцьких підприємців був викликаний не спроста.

Адже саме сьогодні, 22 травня закінчується термін подачі документів і у випадку, якщо фізична чи юридична особа не подала про себе відомості, то їм загрожує штраф від шести до восьми тисяч гривень.

Журналіст ВолиньPost особисто переконався у тому, що вже близько сьомої години ранку біля входу у ЦНАП, стояло близько сорока людей. Більшість з них не може потрапити на прийом до державного реєстратора уже два дні.

Представник одного із луцьких підприємств Андрій Анатолійович незадоволений роботою як державних реєстраторів у ЦНАПІ, так і самою організацією роботи установи. Чоловік був змушений у дві години ночі приїхати до будівлі ЦНАПУ аби вписати себе у список черги.

«Стою я вже тут другий день. Вчора я приїхав подавати документи о 6:30 і у список мене внесли під 49 номером, відповідно я не зміг потрапити на прийом. У ЦНАПі існує така практика, що 40 талончиків було надруковано, а тому більше людей не було прийнято. Крім того, вчора графік роботи установи був до 20 години, але працівники закінчили свою роботу о 18:00 і пояснили це тим, що вони опрацьовують документи. Без талончика попасти на прийом немає шансів», - зазначив чоловік.

Також Андрій Анатолійович не може зрозуміти для чого народні депутати приймали законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів», якщо інформація про кінцевих вигодоодержувачів є в органах державної влади, адже вона надавалася при реєстрації підприємства.

«Держава захотіла мати знову ті дані, якими і так володіє з моменту створення фірми. Якщо у підприємства міняється юридична адреса, власник, або керівництво, то директор і так сам особисто повідомляє про ці зміни. Цей закон був прийнятий вже давно, але не було розроблено самого механізму подачі документів. В десятих числах травня лише затвердили форму №4 і тому люди лише з понеділка почали цим займатися», - зазначив чоловік.

Депутат луцької міської ради Ігор Поліщук теж прийшов подати відомості про юридичну особу. Він у черзі був один з останніх. На його думку, органи місцевого самоврядування мали б краще організувати роботу ЦНАПу і провести серед людей роз’яснювальну роботу.

Директор департаменту Центру надання адміністративних послуг Лариса Карп’як заявила, що вчора 21 травня Верховна Рада прийняла проект рішення про продовження строків подання документів юридичним особам на чотири місяці. За її словами, фактично бланк у який вносили відомості про підприємства, був діючий із жовтня 2014 року, але у квітні 2015 року туди добавили слово бенефіціар.

Окрім того, новий проект рішення звільняє від подачі форми №4 фізичних осіб.

«Люди могли подати усі документи давним - давно. Взимку мало людей подало відомості, усі чомусь відтягнули до кінцевого терміну. Штрафні санкції і постійні зміни у законах людей очевидно налякали. Але сьогодні спокійніше і вже немає великого напливу людей. У ЦНАПі заявки приймає в середньому 4-5 державних реєстраторів і працюють по графіку роботи установи. У нас таких черг раніше ніколи не було. Ми вже забули про ті часи, коли черги займали ще з ночі. У нас є попередній запис, якщо людини немає, то на її місце приходить хтось інший. Людей лякають зміни. Так було із субсидіями, коли всі масово почали виписуватись, у нас були такі ж черги», - зазначила посадовець.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Просто скоти. Нардупи. Нах... ще якісь відомості! Коди, є, адреси - є. Податки плачу. Чого ви жити не даєте!!!! Уроди!!! Ну де мої старі шини!!!! Гривню - опустили, ціни - підняли, податками - просто давлять....
Відповісти
Лапін - форева!
Відповісти
бюрократія.....
Відповісти
Хто-хто в теремку головний? Правильно! Ви мед носіть а нам солодко!
Відповісти
Романюк-молодець, зробив цнап, так що терпіть - терпіли.
Відповісти
Фізособи і не мали подавати ці дані
Срок подачи формы 4 о конечных выгодополучателях продлили еще на 4 месяца.


Соответствующий закон приняли вчера в ВРУ. Данный закон, в частности, предусматривает следующее:

• юридические лица, среди участников которых — только физические лица, могут не подавать информации о бенефициарах, тем самым признавая, что участники и являются бенефициарами;
• срок подачи информации иными юридическими лицами продлен на 4 месяца.
Відповісти
юридические лица, среди участников которых — только физические лица, могут не подавать информации о бенефициарах,... Це як? Поясніть будь ласка
Відповісти
Де ті всі бариги і фврмачі були рік назад,коли прийняли цей закон?! Економлять на юристах,то нехай платять штрафи
Відповісти
Просто ... б..., п...., або люмпен... без коментарів.
Відповісти
ЦНАП Луцька це контора хабарників ... помню 2 місяці назад при оформленні закордонного паспорту такі перли були з тими талончиками і з людьми які вчерзі з 6 ранку за талонами заміченими не були, але талончики на руках мали. А коли їх не пропустили люди по тих талончиках прибігла чорна стерв. яка видна на 6 - 7 фото і почала бризгати слюною що "щас вас всіх повиганяю як собак з мого ЦНАПа" ... короче україна (
Відповісти