Експерти дали оцінку «революційному» закону про національну поліцію. ВІДЕО

Експерти дали оцінку «революційному» закону про національну поліцію. ВІДЕО
Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопоект про "Національну поліцію". Його автори та лобісти назвали проект "революційним", опитані ж правники менш стримані в оцінках, ідеться на сайті ТСН.ua.

Експерти переконані, що в законі забули прибрати колишню систему звань. "Нам потрібні не генерали, полковники, а констеблі, шерифи та інспектори, якщо це інспектор на рівні міністерства, то хай буде генеральний інспектор. Я так розумію, в міністерстві вирішили, що генерали образяться", - вважає правозахисник Євген Захаров.

Поліція, на відміну від міліції, не буде президентською, за рахунок неї посилюються силові позиції уряду. Петро Бойко попереджає, що поліція фактично втрачає свою самостійність і залежитиме від політичних уподобань. Місцевим радам дозволяється висловлювати керівнику поліції недовіру.

На роботу до поліції прийматимуть за конкурсом чи атестацією. Це ще одне дискусійне питання. Із нового - залучення громадськості до службових розслідувань під час порушень прав громадян.

"Тут можна провести паралель із ефективністю суду присяжних, який вирішує, винна людина чи ні, так само тут громадськість має подивитися. Головне, щоб був рівний доступ до інформації, бо якщо громадськість будуть розглядати, як декорацію, то немає сенсу всього цього", - переконаний експерт.

Право на оскарження в законі змагається з економічним заохоченням. Штраф за адміністративне порушення, що раніше сплатиш, то дешевше буде.

Загалом закон кардинальних змін не передбачає, це компіляція старого закону про міліцію з внесенням відомчих інструкцій, які будуть доступні для всіх, але для вивчення закон надто складний, а ефективність завжди у простоті. Законопроект про національну поліцію базується головно на людському факторі - чесності майбутніх співробітників поліції та органів, що їх контролюють. Питання за малим, знайти тих чесних і справедливих поліцейських.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Експерти дали оцінку «революційному» закону про національну поліцію. ВІДЕО
22 травень, 2015, 11:47