Українці скоро отримають листи: як самому вирахувати податок на «зайву» нерухомість

Українці скоро отримають листи: як самому вирахувати податок на «зайву» нерухомість
До 1 липня цього року українці отримають платіжки з податку на нерухомість за 2014 рік. За кожен зайвий метр доведеться заплатити 12,18 грн – 1% від мінімальної зарплати на початок цього року. З наступного року вже буде 2%.

Не оподатковуються квартири до 60 квадратних метрів та будинки до 120 "квадратів". Якщо ж у власності є і будинок, і квартира, то загальна пільгова площа – 180 кв. м. Житло більшої площі вважається вже розкішшю і за "зайві" метри слід платити.

Водночас при нарахуванні податку за перший квартал 2014-го братиметься до уваги лише житлова площа, а за наступні дев'ять місяців минулого року – оподатковуватиметься вже загальна площа.

Про це повідомляє Державна фіскальна служба України, зазначає ТСН.

Приклад розрахунку податку на нерухомість за 2014 рік (який українці сплачуватимуть у 2015-му):

Скажімо, у фізичної особи у власності перебуває будинок, житлова площа якого 123 кв. м, а загальна – 220 кв. м. Пільга зі сплати податку поширюється на 120 кв. м, а ставка податку встановлена в розмірі 1% від мінімальної заробітної плати станом на 1 січня 2015 року – 12,18 грн.

Приклад розрахунку податку за І квартал 2014 року: (123 кв. м – 120 кв. м) х 12,18 грн / 12 міс. х 3 міс. = 9,14 грн.

Приклад розрахунку податку за ІІ-ІV квартали 2014 року: (220 кв. м – 120 кв. м) х 12,18 грн / 12 міс. х 9 міс. = 913,5 грн.

За 2014 рік загальна сума податку складає 922,64 грн (9,14 грн + 913,5 грн).

Тобто, до 1 липня 2015 року фізичній особі буде надіслано податкове повідомлення-рішення про сплату податку у сумі 922,64 грн за минулий рік, яку необхідно сплатити протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Однак, не все майно українців занесене до електронної бази держреєстру. Тому, якщо ви не отримали платіжку, не варто радіти. Потрібно самостійно внести свої дані до реєстру. Інакше згодом можна отримати дуже великий платіж за весь час, адже дані кожного українця так чи інакше будуть внесені до електронної бази.

Оподаткування не поширюється на:

– житлову нерухомість, яка непридатна для проживання, в тому числі у зв'язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради;

– об'єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності громадських організацій інвалідів та їхніх підприємств.

Одночасно існуючі норми доповнено тим, що сільські, селищні, міські ради можуть:

– збільшувати граничну межу житлової нерухомості, на яку зменшується база оподаткування;

– встановлювати пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями). Пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об'єктів житлової нерухомості для фізичних осіб визначаються виходячи з їх майнового стану та рівня доходів;

– встановлювати ставки податку для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об'єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 2% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування (загальна норма в законі. Ставка на 2015 рік становить 1%).

Слід звернути увагу, що пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об'єктів житлової нерухомості, для фізичних осіб не надаються на:

- об'єкт/об'єкти оподаткування, якщо площа такого/таких об'єкта/об'єктів перевищує п'ятикратний розмір неоподатковуваної площі, затвердженої рішенням органів місцевого самоврядування;

- об'єкти оподаткування, що використовуються їхніми власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об'єктів нежитлової нерухомості, встановлюються залежно від майна, яке є об'єктом оподаткування.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Українці скоро отримають листи: як самому вирахувати податок на «зайву» нерухомість
26 травень, 2015, 14:46