Визначили кращу монету року

Визначили кращу монету року
Сьогодні, 28 травня 2015 року, у Національному банку України відбувся завершальний етап конкурсу "Краща монета року України" серед монет, які офіційно введені в обіг Національним банком України у 2014 році.

Інформує прес-служба Управління Національного банку України у Волинській області.

Переможців визначали в таких номінаціях: "Краща монета року", "Унікальне ідейне рішення" та "Найкраще художнє рішення".

Перший етап Конкурсу тривав з 02 лютого до 06 квітня цього року, участь у ньому взяло більше семи тисяч осіб. Анкети збиралися в спеціально облаштовані скриньки в територіальних управліннях Національного банку України (41 %) та в приміщеннях банків − дистриб’юторів Національного банку України (51 %). Також анкети надходили до Асоціації нумізматів України (6 %) та електронною поштою до Національного банку України (2 %).

На другому етапі Конкурсу комісія, до складу якої ввійшли фахівці Національного банку України, Банкнотно-монетного двору Національного банку України, члени Експертної ради з питань дизайну пам’ятних монет України (відомі художники, скульптори, історики, інші фахівці з нумізматики) та уповноважений представник Асоціації нумізматів України, шляхом таємного голосування визначила переможця Конкурсу в кожній номінації.

"2015 рік є знаковим для української нумізматики, адже 20 років тому, 07 травня 1995 року, було введено в обіг першу ювілейну монету, присвячену 50-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні, − зауважив він. − За 20 років Національним банком України введено в обіг 650 видів пам’ятних монет. Це значний сегмент нумізматичного світу, межі якого з кожним роком розширюються. Маючи не такий вже й великий досвід у нумізматичній сфері (деякі європейські монетні двори мають багатовікову історію), українське монетне мистецтво посіло чільне місце у світовому товаристві, заслужило належне визнання у вітчизняних та зарубіжних колекціонерів", - каже заступник Голови Національного банку України Яків Смолій.

За результатами таємного голосування комісії на другому етапі Конкурсу перемогу було присуджено таким монетам:

- у номінації "Краща монета року" – "200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка", срібло, номінал 50 грн., автори ескізів: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук;

- у номінації "Унікальне ідейне рішення" – "70 років визволення України від фашистських загарбників", срібло, номінал 20 грн., нейзильбер, номінал 5 грн., автори ескізів: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук;

- у номінації "Найкраще художнє рішення" – "Цикламен коський (Кузнецова)", срібло, номінал 10 грн.; нейзильбер, номінал 2 грн., автор ескізів: Володимир Дем’яненко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.