У волинському виші відбулася історико-культурна презентація

У волинському виші відбулася історико-культурна презентація
Цього року виповнюється 30 років від часу заснування Музею Лесі Українки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

З цієї нагоди в бібліотеці вишу відбулася історико-культурна презентація, організована Науково-дослідним інститутом Лесі Українки університету, повідомляють на сайті Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Ведучими були кандидат історичних наук, доцент Володимир Пришляк та докторант вишу Сергій Романов.

Кандидат історичних наук, завідувач Історико-меморіального музею Михайла Грушевського Світлана Панькова розповіла про наукову діяльність музею, який є справжньою лабораторією досліджень постаті й спадщини видатного українського вченого та політика, і представила збірку праць М. Грушевського під символічною назвою «Повороту не буде!».

Кандидат філологічних наук, старший науковий співробітник відділу рукописних фондів і текстології Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка НАН України, науковий співробітник Інституту шевченкознавства УВАН у США Олесь Федорук презентував факсимільний варіант «Гайдамаків» Тараса Шевченка. Це копія найпершої публікації поеми у 1841-му. Розгорнутий коментар до цього унікального видання написав визначний український літературознавець у США Григорій Грабович.

Серед інших книг, представлених аудиторії того дня – «Тарас Шевченко в критиці» (презентовано перший том, який містить статті про творчість Великого Кобзаря, написані за життя Поета, й проанонсовано наступний, який охоплюватиме період після 1861 року), «Тарас Шевченко: джерелознавчі студії» Віктора Дудка та «Повісті Тараса Шевченка і західноєвропейські літератури: Рецепція та інтертекстуальні зв’язки» Олександра Бороня.

Тамара Скрипка представила другу книгу впорядкованого нею чудового видання «Лариса Петрівна Косач-Квітка (Леся Українка). Біографічні матеріали. Спогади. Іконографія» і том епістолярної спадщини яскравих представників українського літературознавства в діаспорі Юрія Лавріненка та Юрія Шевельова (Шереха). До останнього з видань увійшли листи періоду 1945–1949 років, тобто коли обидва автори перебували в таборах для переміщених осіб (ще до переїзду за океан).

Презентовані книги були подаровані бібліотеці СНУ імені Лесі Українки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: СНУ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У волинському виші відбулася історико-культурна презентація
29 травень, 2015, 14:21