Виробником системи ракетного залпового вогню міг стати ЛУАЗ

Виробником системи ракетного залпового вогню міг стати ЛУАЗ
Те, що Луцький автомобільний завод свого часу займався виробництвом автотехніки для військових потреб – не секрет. У СРСР ЛУАЗ певний час випускав для армії санітарні машини-амфібії. Пізніше їх вдосконалили, створивши модель «Геолог», але «розкрутити» її у «тугі» радянські часи так і не вдалося.

Але мало хто знає, що луцькі конструктори підготували до виробництва революційну за своєю вартістю і задумом справжню бойову «Волинянку». Про це повідомляє «Вісник+К».

Так, на Луцькому автозаводі створили дослідну надлегку ракетну систему залпового вогню (РСЗВ) на базі автомобіля підвищеної прохідності ЛуАЗ-969М. Фінішували розробки у першій половині 1990-х років.

Новітня на той час РСЗВ являла собою бойову машину із встановленою вогневою установкою з вертольота або літака – блоком некерованих авіаційних ракет (НАР). Шасі бойової машини відрізнялося від базового дещо видозміненим кузовом і посиленою підвіскою. Блок 57-мм НАР С-5 УБ-32-57 з 32 направляючими монтувався на поворотній платформі в задній частині корпусу. При цьому зберігалася головна перевага машини - висока прохідність.

На жаль, вироблено було лише кілька прототипів, але у серійний випуск модель так і не пішла. А дарма. Нині про розробку луцьких конструкторів свідчить лише архівне фото та скудна інформація з різних спеціалізованих джерел, які розповідають про історію зброї. Але сама ідея легкої системи залпового вогню не померла. У локальних та міждержавних конфліктах на Сході та в Африці різного роду опозиційні та повстанські сили використовують її і у наші часи. Різні джипи та пікапи обладнують вогневими блоками зі старих радянських вертольотів і літаків. Така зброя недорога і маневрена, але може завдавати чимало шкоди супротивнику.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Про це в Луцьку в ті часи не знала хіба мала дитина. Автомобілі ЛуАЗ в народі з цього приводу лагідно називали БМВ - Бойова Машина Волині. Окрім ракетного озброєння пропонувалось додатково використання наступних засобів ведення бою: бойові кацапулі (рогатки),що стріляли залізорудними окатишами або галькою; бойові трубочки для стріляння горохом або горобиною. Надсекретною була розробка пристрою для кидання камінців або лайна, що ними навантажувався спеціальний легкоброньований причіп, яким комплектували Волинянки. Вже тоді волинські конструктори думали над тим, як збільшити кількість поражаючих факторів для ворога. Тому при захопленні авто водій, що вперше сідав за кермо, глухнув через 5 хвилин роботи двигуна, а через 10 хвилин сидіння за кермом в хребті непідготовленого водія наступали незворотні зміни, які надовго виводили ворога зі строю. Також, на жаль, лише пропонувався варіант автомобіля "Жаба", який полягав у тому, що авто скакало по болоті, стрілячи при стрибках ядерною тактичною зброєю. Однак тодішні мирні ініціативи Горбачова поховали цю ідею ще на етапі задумки. Про ті речі набагато більше міг би розказати пан Гунчик.
Відповісти
дуже добре було горобцям і москалям дулі показувати:-D
Відповісти
Останні новини
Виробником системи ракетного залпового вогню міг стати ЛУАЗ
02 червень, 2015, 05:15