Влаштування дітей внутрішніх переселенців до дитсадків: законодавство

Влаштування дітей внутрішніх переселенців до дитсадків: законодавство
Останнім часом виникає низка питань, пов’язаних із влаштуванням дітей внутрішніх переселенців до дошкільних навчальних закладів, що вимагає роз’яснень деяких положень чинного законодавства.

Інформує прес-служба Волинської обласної організації Спілки юристів України.

Ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» визначає, що внутрішньо переміщена особа має право на влаштування дітей у дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади.

Відповідно до Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2003 р. №305, дітей до дошкільних навчальних закладів влаштовують батьки, або особи, які їх замінюють. Чинне законодавство не визначає, кого слід вважати особами, що замінюють батьків. На нашу думку, до таких осіб належать не лише усиновителі, опікуни (інакше б вживався термін «законні представники»), а й інші особи, що виконують функції з виховання та утримання дітей.

Також варто звернути увагу на те, що п. 6 Положення про дошкільний навчальний заклад містить вичерпний перелік документів, на підставі яких здійснюється прийом дітей до ДНЗ – це заява батьків або осіб, які їх замінюють, медична довідка про стан здоров'я дитини з висновком лікаря, що дитина може відвідувати заклад, довідка дільничного лікаря про епідеміологічне оточення, свідоцтво про народження. Для прийому дітей до дошкільного навчального закладу (групи) компенсуючого типу додатково подається висновок психолого-медико-педагогічної консультації, територіального лікувально-профілактичного закладу чи тубдиспансеру, направлення місцевого органу управління освітою.

Прийом дітей переселенців до ДНЗ здійснюється в загальному порядку, однак органи місцевого самоврядування та місцеві державні адміністрації вправі встановлювати пільги для них (зокрема, щодо позачергового прийому та звільнення від плати за харчування).

Також слід зазначити, що в листі Міністерства освіти та науки України від 12.06.2014 № 1/9-310 «Щодо прийому до дошкільних навчальних закладів дітей, які прибули з Донецької та Луганської областей на постійне або тимчасове проживання до інших населених пунктів України», міститься прохання сприяти батькам дітей, які прибули з зазначених регіонів на постійне або тимчасове проживання до інших населених пунктів України, у вирішенні питань, пов'язаних із зарахуванням до дошкільних навчальних закладів.

Також Міністерство рекомендувало органам управління освітою, керівникам навчальних закладів здійснювати прийом дітей до дошкільних навчальних закладів без попередньої електронної реєстрації; для прийому дітей до дошкільного навчального закладу (групи) компенсуючого типу додатково забезпечувати подання висновку психолого-медико-педагогічної консультації, територіального лікувально-профілактичного закладу чи тубдиспансеру, направлення місцевого органу управління освітою.

У разі відсутності свідоцтва про народження дитини міністерство пропонує сприяти батькам у його подальшому поновленні у встановленому законодавством порядку.

Нагадаємо, що на сьогодні на Волині в рамках реалізації проекту можна отримати безоплатну правову допомогу, у приймальні Волинської обласної організації Спілки юристів України в місті Луцьку : вул. Словацького,30, ( 1 поверх) , тел. (0332) 24-94-14, 050-666-45-79, 066-55-85-185, або направити запитання по електронній пошті: [email protected]. Дні прийому громадян: щодня ( крім суботи і неділі) з 09:00 до 18:00.

Також правову допомогу з цих питань можна отримати в юридичній клініці «Ad Astra» Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки за адресою: 43025, м.Луцьк, вул. Винниченка,30, офіс 13, тел. 050-666-45-79, 066-55-85-185. Дні прийому: щодня (крім суботи та неділі) з 15.00 до 18.00.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

Треба поновити роботу бувшого дитячого садка №427 за адресою: м. Київ, пр-т Возз”єднання, 3-а. Дивлячись на щільність заповнення цього мікрорайону новобудовами та відсутність дитячих дошкільних закладів можна прогнозувати, що у цьому дитсадку не залишиться жодного вільного місця.
Відповісти