Двадцятитисячна армія кремлеботів підриває мережу

Двадцятитисячна армія кремлеботів підриває мережу
На російську пропаганду в інтернеті працює ціла низка пов’язаних між собою груп

Сайт Global Voices опублікував дослідження відомого інтернет-аналітика Лоренса Александера, який досліджував зв'язки та профілі Twitter-акаунтів, котрі поширювали, на його думку, "прокремлівську" інформаційну повістку, або так званих "кремлеботів".

Про це пише Еспресо.TV з посиланням на російські "Ведомости".

Відправною точкою дослідження, як повідомляє видання, став набір акаунтів, через кілька годин після вбивства Бориса Нємцова 27 лютого розмістили ідентичну фразу - про те, що Нємцова вбили українці. Дослідивши соціальні зв'язки всіх таких акаунтів, дослідник з'ясував, що 2900 з них - тісно пов'язані з групою, топологія якої різко відрізняється від природної (випадкової вибірки акаунтів). Крім того, 87% профілів не мали інформації про часовий пояс і 92% не мали улюблених твіттів. Для «людської» мережі відповідні показники - 51 і 15%.

Ту саму методику Александер застосував до ще чотирьох фраз, які користувачі рунету визначили такими, що йдуть від «кремлеботів», - про "Новую газету", про бої під Маріуполем, про початок "великої війни" - і помилкове повідомлення про збій RSS. З чотирьох груп виявилося можливим виділити 17590 "соціально ізольованих" акаунтів, в 93% профілів яких не було інформації про місцезнаходження, в 96% не було часового поясу і в 97% - улюблених твітів. Крім того, хоча акаунти всіх чотирьох груп були виділені за незалежними ознаками, всі вони виявилися тісно пов'язаними між собою. Попри те, що в середньому кожен такий акаунт відправив 2830 повідомлень, вони практично ніколи не взаємодіяли з іншими акаунтами через механізми replies або mentions.

"Ця картина дуже відрізняється від рандомизованої контрольної вибірки: фінальна вибірка взагалі не містила ізольованих груп. Вона відповідає гіпотезі, що це боти, створені загальним агентом, і комплекс доказів чітко вказує на Москву"», - пише дослідник.

Александер обіцяє незабаром опублікувати другу частину дослідження, в якій він проаналізує дати створення акаунтів і вивчить їх кореляцію з політичними подіями в Росії і в Україні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: боти, Кремль
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Відсутність коментарів-найкращий коментар.
Відповісти
Кремлебота распознать просто - он нагло кремлеботит.
Відповісти
Останні новини
Двадцятитисячна армія кремлеботів підриває мережу
07 червень, 2015, 02:19