У Луцьку навчали голів та бухгалтерів ОСББ та ОСН

У Луцьку навчали голів та бухгалтерів ОСББ та ОСН
Для продовження реформування житлово-комунального господарства у місті Луцьку існує потреба у розвіянні міфів, які породжують недовіру та неготовність мешканців об'єднуватись, повідомляє Прес-служба Асоціації підтримки та розвитку ОСББ та ОСН.

Міф щодо того, чи вигідно для сімейного бюджету створювати ОСББ, вдалося розвіяти шляхом позитивних прикладів діючих об'єднань, які після створення ОСББ, сплачують за комунальні платежі в рази менше.

Недовіра породжена негативною репутацією ЖЕКів, де, по-перше, неможливо проконтролювати надходження та витрачання коштів, а по-друге, відсутній вплив мешканців на те, куди ці кошти мають витрачатись. Мешканці, створюючи ОСББ, очікують на покращення надання послуг, можливість самостійно приймати рішення стосовно всіх питань управління будинком, можливість контролювати якість комунальних послуг та прозорість витрачання їхніх коштів.

З метою запровадження механізмів прозорості та підзвітності використання фінансових ресурсів та здійснення поточної діяльності ОСББ та будинкових комітетів у місті Луцьку був проведений семінар на тему «Прозорість та підзвітність діяльності – ефективний механізм зняття напруги та подолання недовіри», в якому взяли участь голови та бухгалтери ОСББ та ОСН.

Захід організований Волинською обласною громадською організацією «Асоціація підтримки та розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та органів самоорганізації населення» в рамках проекту «Забезпечення прозорості та нового рівня взаємодії і відкритості у відносинах між споживачами та надавачами житлово-комунальних послуг у м. Луцьку», який реалізується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Учасники семінару обговорили яким повинен бути ефективний голова ОСББ, зробили аналіз власної діяльності та визначили ключові моменти та орієнтири, на які повинен рівнятися кожен керівник об’єднання у своїй діяльності.

Також голови ОСББ міста Луцька розповіли про взаємодію із мешканцями будинку, тематики та періодичність зборів. Найбільше обговорення викликала тема звітування перед мешканцями, адже в даному питанні існує найбільше недовіри, оскільки у кожному будинку є незадоволені, які висловлюють сумніви щодо використання фінансових ресурсів головою ОСББ. Тому учасники працювали над виробленням прозорих механізмів співпраці голів ОСББ із мешканцями з метою усуненням недовіри до голів об’єднань та самих ОСББ.

В результаті обговорень учасниками семінару були напрацьовані механізми, впровадження яких забезпечить прозорість діяльності ОСББ та БК, що суттєво зніме напругу у відносинах мешканців та голів об’єднань та будинкових комітетів. Були розроблені форми для звітування перед мешканцями, обговорено та визначено періоди звітування. Дані механізми підзвітності забезпечать підвищення довіри мешканців та сприятимуть протидії проявам корупції.

В середу, 10 червня 2015 року, о 14:00 у коворкінг-центрі «Репортер» (м. Луцьк, пр. Волі, 27, 4-й поверх) для голів та бухгалтерів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та органів самоорганізації населення відбудеться ще один навчальний семінар за такою ж тематикою.

Організатори запрошують охочих долучитись до заходу.

За детальною інформацією звертайтесь до Ірини Гайдучик, 095-64-54-655, e-mail: [email protected].

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ОСББ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Читала що ЖЕКи зобовязали эвітуватись про використані кошти на сайті Луцькоі міськоі ради. А чому ОСББ не звітуеться на сайті,
Відповісти
Останні новини
У Луцьку навчали голів та бухгалтерів ОСББ та ОСН
08 червень, 2015, 11:43