Волинян попередять про землетрус

Волинян попередять про землетрус
Рівненська АЕС - перша станція на якій встановили інформаційну систему сейсмічного моніторингу.

Завдяки цій новітній технології на атомній станції стало можливо фіксувати коливання землі. Такі новації зумовлені програмою підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій затвердженою Кабінетом Міністрів України.

Систему сейсмічного моніторингу на Рівненщині впровадили АТ «Банкомзв'язок» спільно з інститутом геофізики НАН України. Вона особливо актуальна для безпечної експлуатації споруд високої складності, а її будівництво навколо атомних станцій – це одна з вимог МАГАТЕ.

Реалізовувався проект з листопада 2013 року по травень 2015. За цей час споруджено 5 свердловин глибиною до 90 метрів та встановлено шість датчиків сейсмометрів для реєстрації підземних поштовхів. Зона спостережень охоплює 90 населених пунктів Рівненської та Волинської областей.

Для демонстрації новітніх технологій запросили журналістів зі столиці та областей України. Для представників ЗМІ провели екскурсію музеєм АС, в якому можна побачити міні-копії реакторів та дізнатися історію створення станції.

Загалом, спеціалісти розповіли про основні завдання, які покладені на систему моніторингу земельних коливань, а це збір статистики та її збереження.

На основі отриманих завдяки сейсмоніторингу даних роблять висновки по сейсмічності даного району. Також роблять заключення про стан споруд і про необхідність їх корекції, тобто укріплення, або ж ремонту.

Головний інженер проекту Артем Крамаренко з цього приводу зазначив: «Ця система складається з п'яти сейсмодатчиків, які розташовані навколо Рівненської АЕС і одного датчика, який безпосередньо знаходиться на станції. Після того як видається сигнал, то він цифрується та передається на сервер…».

Між іншим, до встановлення свердловин, в яких знаходяться датчики, дуже високі вимоги. Щоб облаштувати один датчик, необхідно провести три види контролю. Такі високі вимоги зумовлені тим, що різниця між діаметром датчика та діаметром свердловини становить в межах трьох міліметрів: «Дана система є унікальною за рахунок своєї точності. За останніх півтора місяці було зареєстровано 95 сейсмоподій (землетрусів). Ми раді, що брали участь у створенні цієї системи», - сказав Артем Крамаренко.

Генеральний директор ВП РАЕС Павло Павлишин наголосив на необхідності створення такої системи і розповів чим вона корисна для їхньої атомної станції: «Вона нам дуже потрібна. Вона безумовно не попереджує землетруси, але ми сьогодні взагалі за 30 років існування майже не бачимо, який сейсмічний стан на всіх площадках. Кожного року ми будемо накопичувати дані і прогнозувати як він зміюється. Якщо буде погіршуватися сейсмічна ситуація ми будемо перераховувати і переоцінювати своє обладнання і більше захищати. Я по простому скажу: посилювати наприклад фундаменти споруд… І ми попередньо будемо готові до землетрусів, адже в кінці-кінців, вони коли-небуть можуть статися. Тому ці гроші, які ми вклали у систему, за моєю оцінкою доволі невеликі, враховуючи той результат, який вона нам може принести».

На цей проект витратили в порядку 9-ти мільйонів гривень.

Варто зазначити, на Волині у 1977 та 1986 роках були зафіксовані землетруси. У 77-му область «трусонуло» на п’ять балів – це були наслідки землетрусу в Румунії. Така ж причина і землетрусу на Волині у 1986 році

Сьогодні системи сейсмічних спостережень створюються практично на усіх українських АЕС, найбільших об’єктах гідроенергетики та підприємствах хімічної промисловості. Рівненська атомна станція одна з перших на якій запроцювала ця новітня технологія.

Довідково:

На РАЕС експлуатується 4 енергоблоки з реакторами ВВЕРсумарно встановленою потужністю – 2 млн 835 тис. кВт.

РАЕС щорічно виробляє понад 18 млрд. кВт год. електроенергії, що становить 20,6% від виробництва атомними електростанціями, або 10% від загального виробництва електоренергії в Україні.

Наталка ПОЛІЩУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
до чого тут хештег "#ЧАЕС"?
Відповісти