Які категорії населення матимуть пільговий проїзд

Які категорії населення матимуть пільговий проїзд
Питання про пільговий проїзд розглядалося під час оперативної наради. Інформацію надав начальник управління транспорту та зв'язку Анатолій Миронюк. Він повідомив, що пільгові перевезення громадян в Україні до 1 червня 2015 року були передбачені у багатьох нормативно-правових актах Кабінету міністрів та Законах України.

Про це йшлося під час оперативної наради у Луцького міського голови у вівторок 9 червня.

Однак, з 1 червня цього року набрав сили Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”. Прикінцевими положеннями цього Закону встановлено, що право пільгового проїзду залишається у інвалідів I та II групи, дітей інвалідів, дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, учнів із малозабезпечених сімей, осіб, які супроводжують інвалідів I групи та учасників бойових дій.

Анатолій Миронюк зазначив, що одночасно цим Законом скасовується право окремих категорій громадян на безплатний проїзд у міському та приміському транспорті. За цим Законом право пільгового проїзду втратили громадяни, які мають статус ветеранів праці, дітей війни, учасників війни, жертв нацистських переслідувань, членів сімей загиблих(померлих) ветеранів війни, інвалідів III групи та інших.

За його словами, таким чином особи, які мають статус учасників війни, дітей війни, ветеранів праці, жертв нацистських переслідувань зможуть використовувати своє право через статус пенсіонерів за віком або інвалідів.

При цьому Законом України “Про Державний бюджет України на 2015 рік” передбачено кошти на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян у вигляді субвенцій на рівні минулого 2014 року.
Отже, порядок по забезпеченню пільгами пенсіонерів за віком та інвалідів не змінився.

Право безкоштовного проїзду залишається і за дітьми-інвалідами, дітьми- сиротами, дітьми позбавлених батьківського піклування, учнями із малозабезпечених сімей та учасниками бойових дій.

Встановлений виконавчим комітетом Перелік окремих категорій громадян для безкоштовного проїзду в автобусах на міських маршрутах також чинний - це 10 категорій громадян:

- інваліди війни (з одним супроводжуючим інваліда першої групи);

- учасники бойових дій;

- особи, на яких поширюється статус члена сім’ї загиблого (померлого);

- діти-інваліди до 18-ти років (з одним супроводжуючим) та інваліди з дитинства першої та другої груп (з одним супроводжуючим інваліда першої групи);

- інваліди по зору та інваліди з ураженням опорно-рухового апарату першої та другої груп (з одним супроводжуючим інваліда першої групи);

- постраждалі від аварії на ЧАЕС першої категорії та учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС другої категорії;

- ветерани ОУН-УПА;

- особи, визнані жертвами нацистських переслідувань, при пред'явленні відповідного посвідчення;

- громадяни, яким за рішенням виконавчого комітету міської ради видано посвідчення на право безоплатного проїзду в міських автобусах

- почесні громадяни міста Луцька.

Відповідно до даних Єдиного державного реєстру осіб, які мають пільги на проїзд у місті Луцьку станом на 01.06.2015 року за категорією пенсіонерів за віком становить — майже 32 тисячі чоловік, інваліди всіх категорій та діти - інваліди — 11490 чоловік.

Отже на цьому етапі реформування не йдеться про так зване “урізання” права пільгового проїзду. Кабінет Міністрів та органи виконавчої влади працюють над логістикою процесу монетизації пільг. Згодом буде замінено лише принцип надання пільг, тобто держава ці гроші буде компенсувати безпосередньо і персонально пільговику.

Перший заступник міського голови Тарас Яковлев зазначив, що й надалі члени родин загиблих в АТО їздитимуть у міському громадському транспорті безкоштовно.

Підтримав Тараса Яковлева міський голова Микола Романюк, який зауважив, що під час зустрічей з матерями і дружинами загиблих військовослужбовців у зоні АТО піднімалося питання безкоштовного проїзду у приміському та міжміському транспорті. Однак, це не в компетенції Луцької міської ради. Микола Романюк запевнив, що члени родин загиблих в АТО й надалі користуватимуться правом безкоштовного проїзду у міському транспорті.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Інваліди ІІ групи мають право на безкоштовний проїзд у маршрутках?
Відповісти
Якого милого?
Я вже на фронтi воював, а ви ще пiд стiл ходили!
Відповісти
нваліди з дитинства першої та другої груп
інваліди по зору та інваліди з ураженням опорно-рухового апарату першої та другої груп
А ІНВАЛІДИ ВСІХ ФОРМ ЗАГАЛЬНИХ ЗАХВОРУВАНЬ 1,2,3 ГРУП-НЕ МАЮТЬ ПРАВА БЕЗКОШТОВНО ЇЗДИТИ!
Відповісти
Хто це тобі сказав що інваліди 1,2,3, немають права їздити безплатно безплатно мають їздити 1 та 2 група любих захворювань а третя за пів ціни
Відповісти
учні шкіл-інтернатів оплачують проізд в маршрутках
Відповісти
Останні новини
Які категорії населення матимуть пільговий проїзд
09 червень, 2015, 11:26